Aproape 100 de adolescenți din Botoșani care nu au împlinit 18 ani, conduc pe străzi fără să-i oprească Poliția

Este vorba despre tineri din Botoșani care au împlinit deja 16 ani.

 

Copii la volan

 

Potrivit prevederilor Codului Rutier acești adolescenți pot avea drept de conducere pe drumurile publice, pe anumite mijloace de transport și pentru o perioadă de maxim doi ani.

 

Informațiile au fost furnizate de Serviciul Public Comunitar Regim Permise Și Inmatricularea Vehiculelor (SPCRPIV) Botoșani.

 

„La nivelul județului avem un număr de 96 de posesori de permise sub 18 ani. Examenul pentru permis este similar celui tradițional doar că ei sunt limitați pentru categoriile AM, A1 și B1”,

cms. șef Sorin Stoleru, șeful Serviciului Permise

 

Mai exact, categoriile de mijloace de transport pentru care se emite permis de conducere la vârsta de 16 ani sunt următoarele:

 

  • AM - scuter / moped, cu două, trei sau patru roți, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h dar nu depășește 45 km/h.
  • Categoria A1 înseamnă pe scurt motociclete cu capacitate cilindrică maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 Kw.
  • Din categoria B1 fac parte autovehiculele cu trei sau patru roți, având masa proprie de peste 400 kg dar nu mai mare de 550 kg, echipate cu motor cu ardere internă cu capacitate cilindrică mai mare de 45 cmc sau cu orice alt motor cu o putere echivalentă ori cu viteză prin construcție mai mare de 50 km/h. Altfel spus, la categoria de permis B1 ești obligat să conduci autovehicule mai mici și mai ușoare decât dacă ai deține un permis categoria B.

 

La momentul împlinirii vârstei de majorat acești tineri vor susține un nou examen pentru obținerea permisului de conducere, pentru categoria B, cea mai comună printre conducătorii auto. Sau, după caz, pentru categoriile pentru profesioniști.

 

„La vârsta corespunzătoare de 18 ani ei susțin un alt examen, cu școala aferentă și tot ceea ce este necesar”, mai explică șeful de la Serviciul Permise Botoșani.

 

Candidații ideali 

 

Deși din această categorie fac parte minori, statisticile indică faptul că sunt implicați arareori în evenimente rutiere.

Mai mult, acești candidați contribuie la ridicarea procentului de promovabilitate la examenul pentru obținerea permisului de conducere.

 

„Din statistică nu prea au fost accidente rutiere cu aceste persoane. Dar promovabilitatea la examen este de aproape 90 și ceva la sută. Își dau mai mult interes și asimilează mai repede. Promovabilitate foarte mare, ce putem spune? Decât să-i felicităm”,

cms. șef Sorin Stoleru, șeful Serviciului Permise

 

Examenul pentru obținerea permisului de conducere la categoria B1 constă în susținerea unei probe teoretice de verificare a cunoștințelor respectiv în rezolvarea unui chestionar cu 26 de întrebări, în 30 de minute, cu minim 22 răspunsuri corecte.

De asemenea, a unei probe practice de verificare a aptitudinilor și comportamentului, corespunzătoare categoriei de permis solicitate, împreună cu un examinator din partea Serviciului de Permise.

(Sursa foto - depositphotos)

 

Abonament Botosaneanul

Abonează-te, citește Botosaneanul.ro fără reclamă și comentează cât vrei

Autentificare