Turismul cultural, cel ecumenic, dar și gastronomia locală constituie amprenta ce poate dezvolta mediul de afaceri regional.
Cu jucători importanți ce activează în industria alimentară, județul Botoșani poate deveni un punct important pe harta națională a mediului de business.
Răzvan Baltă, președintele HoReCa Botoșani, în cadrul Federației Patronatelor din Industria Ospitalității, consideră că cel mai bun pas în dezvoltarea pieței HoReCa la nivel local este acela de a oferi turiștilor experiențe culinare specifice zonei.
„Noi, în Botoșani, avem unii dintre cei mai mari producători și procesatori de carne de porc, de vită (SAMCOM). De asemenea, avem fabrica de vodcă artizanală (Voronskaya), dar și mulți producători de lactate. Din acest punct de vedere, putem să mizăm pe tot ceea ce înseamnă gastronomie locală pentru a ne propulsa ca destinație turistică”, a explicat acesta pentru Forbes România.
Potrivit lui Răzvan Baltă, ce trebuie bine dezvoltat, însă, este turismul cultural. Botoșaniul este strâns legat de nume emblematice din punct de vedere cultural. Aici s-au născut: Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, George Enescu, Grigore Antipa, părintele Cleopa și Ștefan Luchian (casa memorială a acestuia aflându-se la 30 de km de Botoșani).
Totodată, Răzvan Baltă menționează că un alt punct forte este și turismul ecumenic. În Botoșani și în împrejurimile acestuia se regăsesc multe mănăstiri cu o vastă istorie.
„La nivel local, nu avem de a face cu niciun obstacol în ceea ce privește relaționarea și sprijinul oferit de autorități. Cel mai mare impediment este în acest moment lipsa infrastructurii. Aici, se resimte importanța fiecărui tronson de autostradă care se mai deschide. Investitorii și nu numai, cu toții, așteptăm să se finalizeze această autostradă”, a completat Răzvan Baltă.
Privind către scenariul cel mai sumbru din punct de vedere fiscal pentru industria HoReCa, acela de creștere a TVA-ului, președintele HoReCa Botoșani – FPIOR atrage atenția că o astfel de măsură va îngenunchea acest sector.
„În cazul adoptării unei astfel de măsuri, trebuie să menționăm că diferența aceasta de 10% este mai mare decât marja noastră de profit. Și, așa ne putem trezi cu toții, în genunchi, după nici mai mult, nici mai puțin de șase luni, așa cum s-a întâmplat și în perioada pandemică…Sau o mare parte din micii producători vor migra spre calea evaziunii fiscale”, concluzionează Răzvan Baltă.
În Botoșani, în industria HoReCa activează în prezent peste 40 de companii cu un număr ce depășește, în total, 1.700 de angajați.