Ce pagube acoperă asigurarea auto obligatorie este întrebarea multor șoferi! Discuțiile apar și atunci când mașina nu este implicată într-un accident auto, dar suferă avarii grave din cauza fenomenelor meteo extreme. Iată cine plătește reparația dacă mașina este lovită de un copac sau de grindină.
Toate vehiculele care circulă pe drumurile publice sunt obligate să aibă asigurare. Asigurările auto acoperă doar pagubele produse în urma unui accident de circulație și numai pentru ceilalți participanți la trafic, nu pentru posesorul asigurării, din vina căruia s-a produs accidentul rutier. Întrebarea multor conducători auto este ce se întâmplă dacă mașina lor a fost lovită de o furtună, de un copac sau de grindină.
Dacă șoferul are o asigurare CASCO ce acoperă daunele provocate de fenomene meteo, atunci asigurătorul va acoperi daunele. Dacă posesorul auto nu are decât o asigurare RCA, va trebui să repare mașina pe propria cheltuială. Autoritățile nu vor aloca despăgubiri decât în situația în care un arbore e doborât de vânt peste mașină, și se demonstrează, în instanță, că primăria era obligată să taie acel copac, dar nu a făcut-o. Dacă mașina a fost avariată de grindină, asiguratorul va acoperi daunele doar dacă șoferul are o poliță RCA care acoperă și daunele provocate de fenomenele meteo extreme. Pentru o astfel de asigurare suplimentară șoferii pot plăti până la 500 de lei., scrie bzi.ro
Șoferii care au asigurare CASCO ce acoperă daunele produse de fenomene naturale, pot solicita direct firmei de asigurări acordarea de despăgubiri, fără a mai fi nevoie de autorizația de reparație de la poliție. Doar șoferii care au asigurare RCA trebuie să obțină o autorizație de reparație emisă de Poliție pentru a-și putea repara legal mașina, conform datelor promotor.ro
„Conducătorul auto al cărui autovehicul a fost avariat în alte împrejurări decât într-un accident de circulație este obligat să se prezinte în 24 de ore de la constatare la unitatea de poliție pe raza căreia s-a produs evenimentul, pentru întocmirea documentelor de constatare”, stabilește Art. 80 (1) din legea circulației.
Șoferii trebuie să mai știe că se schimbă regulile de asigurare auto și pentru cei care au două mașini. Conducători auto care au două mașini trebuie să știe că vor avea de plătit mai mulți bani la RCA pentru a doua mașină. Conform Normei ASF nr. 20/2017, dacă un șofer își cumpără o mașină nouă și păstrează în același timp vechiul autoturism, va plăti mai mult pentru RCA-ul celei de-a doua mașini, chiar dacă are un istoric impecabil ca șofer. Sistemul Bonus-Malus, care recompensează comportamentul preventiv în trafic, nu permite transferul clasei Bonus de la o mașină la alta, dacă ambele sunt deținute în același timp de același proprietar.
Noul autovehicul va începe cu clasa B0, ceea ce înseamnă că nu beneficiază de reducerea aplicată pentru primul vehicul. Bonusul se transferă doar dacă mașina veche este vândută. Un broker de asigurări a explicat de ce șoferii cu două mașini plătesc un RCA mai scump pentru a doua mașină. Dacă o persoană ar putea aplica aceeași clasă Bonus la mai multe vehicule, companiile de asigurări ar încasa mai puține prime, ceea ce ar afecta echilibrul financiar al sistemului RCA.
În cazul mașinilor avariate din cauza furtunii sau a grindinei, reparațiile la mașină vor fi acoperite doar dacă șoferul are o poliță de asigurare care să acopere daunele cauzate de fenomenele meteo extreme. În caz contrar, șoferul va suporta costurile pentru reparații.