Compania orașului care rămâne fără niciun fel de șef, NIMENI nu vrea să fie acolo director

În mai puțin de o săptămână, una dintre societățile orașului va rămâne fără nicio persoană care să exercite atribuții de conducere.

 

Alții se bat pe funcții de conducere, la Eltrans bate... pustiul 

 

Facem referire la SC Eltrans SA care de un an funcționează fără Consiliu de Administrație. Începând cu jumătatea lunii septembrie urmează să rămână și fără directorul general. Adjunct, nu există.

 

Lui Victor Ivănescu i se termină mandatul de patru ani pe care l-a dobândit în urma concursului susținut în 2017, când l-a contracandidat pe Paul Șmit, fostul director al companiei.

 

Ce urmează să se întâmple cu această societate de stat, pare să fie la acest moment o întrebare fără răspuns. „Nu știu, nu decid eu. Când plec în concediu merg în CA și propun o persoană care să mă înlocuiască pe perioada concediului”, explică situația Victor Ivănescu, încă directorul de la Eltrans.

 

Mai departe, liberalul s-a referit la Consiliul de Administrație care nu există și fiecare întrebare adresată avea parcă un răspuns prestabilit: „nu știu”.

 

Rămâne șef portarul...

 

Situația este una atipică și probabil un soi de premieră la nivel național din punctul de vedere al necorelării voturilor politice din forurile decizionale. În cazul de față, Consiliul Local al municipiului Botoșani, unde majoritatea politică este una mai mult decât firavă și stă practic în trei voturi: cele două ale USR-ului și cel al lui Liviu Toma care a căpătat funcția de viceprimar, tocmai ca urmare a unor negocieri cu PSD. Dar votează alături de PNL.

 

PSD are 11 consilieri locali, PNL are 9 mandate, USR-PLUS doi aleși, iar Pro România a obținut un loc la masa dezbaterilor, grație unui singur vot. Așa se face că, votul acordat în plenul municipal pentru stabilirea membrilor CA-ului de la Eltrans a fost sortit eșecului. Liberalii și-au dorit propriii oameni, social democrații viceversa, ceilalți au făcut jocurile unor sau altora. Niciunul dintre ei fără a se gândi cu adevărat la comunitate.

 

Consilierii de la municipiu se bat în ședințe pentru a-și impune propriii șefi: primarul o convocare, consilierii fostului primar altă convocare

ACUM: Ședință la Municipiu, consilierii locali „își dau licența” pentru a vota administratori la Eltrans

Înțepături cu „tâlc” în Consiliul Local pentru niște șefi care există dar nu sunt doriți

PROPUNERILE pentru administratorii de la Eltrans în varianta social democrată

RĂSTURNARE de situație la ședință, propunerile primarului au picat după o dublă trădare

Culisele marii trădări de la municipiu: cum s-au pierdut pe rând toate posturile ex-vicelui & cum a ajuns noul vice să nu mai vină la ședință nici în timpul programului de lucru

 

Și tot așa se face că, la acest moment situația pare să fie una fără ieșire.

 

„Chiar nu știu ce se întâmplă, fiindcă dacă nu este CA... Eu știu că mă adresez CA-ului, contractul meu este încheiat cu CA. Eu nu mi-am luat anul acesta concediu de odihnă pentru că nu am avut cui să-i cer concediu de odihnă”,

Victor Ivănescu, director general SC Eltrans SA (foto)

 

 

Victor Ivănescu ar putea continua să conducă societatea doar dacă CA-ul (care nu există) i-ar permite acest lucru: ”Există o prevedere și în contractul de mandat că poate și prelungit, cu acordul celor două părți dar doar de CA”.

 

În orice caz, după 15 septembrie, Victor Ivănescu trece pe un post inferior de șef departament, iar biroul de director rămâne gol.

 

Ce spun șefii Primăriei 

 

Soluția văzută de conducerea PSD a Primăriei Botoșani este de a se învesti CA-ul propus de social-democrați până la organizarea unui concurs. Pentru asta este nevoie de reprezentanții CL în Adunarea Generală a Acționarilor (Bogdan Buhăianu și Călin Bosovici) care să se întrunească într-o ședință.

 

„Mandatul directorului general al SC Eltrans SA expiră în septembrie, există un CA care este numit prin hotărâre de CL astfel încât zilele următoare AGA se va întruni, va pune în funcție acest CA care mai apoi, la o primă ședință, va numi un director interimar pe 4 – 6 luni conform Legii 109 sau până la organizarea concursului”, spune Bogdan Buhăianu, viceprimar al municipiului Botoșani.

 

Divergențele de ordin politic au plecat de la faptul că anul trecut, în vară, a fost organizat un concurs pentru ocuparea celor cinci posturi din Consiliul de Administrație, câștigătorii fiind exclusiv liberali:

 

  • Carmen Achiței
  • Victor Ivănescu
  • Cristian Hrițcu
  • Serghi Crăcană
  • Adrian Poclid

 

Acest CA în nu a fost girat prin vot de Consiliul Local din vechea legislatură și astfel, după alegerile locale din 27 septembrie, când plenul municipal dar și conducerea Primăriei s-au schimbat, nu a mai corespuns viziunii noii echipe.

 

Care-i propune în CA pe următorii:

 

  • Simion Drelciuc - inginer de profesie (în prezent este auditor energetic, pe expertize de mediu)
  • Vasile Ciocan – inginer RAR
  • Paula Berențan – avocat
  • Cătălin Pădurariu – economist de profesie, manager servicii suport într-o firmă privată, tehnocrat
  • Ana Florea – economist cu experiență de peste 10 ani, lucrează la SDN

 

Conducerea Primăriei a contestat în instanță concursul ”liberalilor” organizat în vara lui 2020, care nu ar fi respectat condițiile legale. În paralel și prefectul a atacat unele hotărâri ale plenului municipal, prin care s-a votat un CA provizoriu, în locul celui stabilit prin concurs dar neasumat de Consiliul Local.

 

Oricum, administratorii provizorii care vor fi învestiți în următoarea săptămână ar urma să numească un director interimar până la organizarea concursului. Însă nu prea există doritori pentru această funcție, având în vedere încrengătura juridică de la Eltrans, cu CA-urile.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

 

Abonament BT Pătrat Mov

Abonează-te, citește Botosaneanul.ro fără reclamă și comentează cât vrei

Autentificare