Peşedintele Secţiei a II - a Civilă de Contencios-Administrativ şi Fiscal de la Tribunalul Botoşani susţine că actul normativ modificat de Parlament privind răspunderea magistraţilor este constituţional.
Judecătorul Lăcrămioare Axinte a luat poziţie printr-o postare pe blogul axinte10.wordpress.com, după protestele magistraţilor faţă de schimbările legislative din decembrie.
Magistrata face trimitere la art. 52 din Constituția României, care prevede în alin. 3 că „Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea magistraţilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.
Această formulare a fost introdusă prin Legea de revizuire a Constituţiei României nr. 429/2003.
“Așadar, prin chiar Constituția României, din anul 2003, a fost prevăzută răspunderea magistraților, care și-au îndeplinit funcția cu rea-credință sau gravă neglijență, pentru erorile judiciare, indiferent de materie (civilă, penală). Evident, modalitatea în care se realizează atragerea acestei răspunderi nu putea fi reglementată decât printr-o lege”,
Lăcrămioara Axinte, judecător Tribunalul Botoşani.
În postare menţionează şi că legea 303/2004 privind statutul magistraților (denumire avută la adoptare) a reglementat în art. 94 această răspundere.
Judecătoarea concluzionează că, “nu există niciun motiv de neconstituționalitate a textului nou, în raport de dispozițiile art. 52 alin. 3 din Constituția României”.
CLICK pentru argumentaţia completă a judecătoarei
DESCARCĂ APLICAŢIA BOTOŞĂNEANUL PENTRU MOBIL