Doi grei din construcțiile de drumuri țin de un an o Primărie cu peste 5 milioane de lei în conturi pentru un drum și un pod - FOTOGALERIE

Unii nu au bani pentru investiții, alții nu au nici măcar proiecte, iar alții nu au reușit încă să întocmească studii de fezabilitate. Se poate însă și invers.

 

Licitație în decembrie 2016, câștigător nu există nici în decembrie 2017


Iar dovada o reprezintă Primăria Copălău, care are și SF, are și finanțare, dar cu toate acestea nu poate să execute investiția.
Și luna aceasta se împlinește un an de când se confruntă cu o această situație.
Instituția a scos în decembrie 2016 la licitație proiectarea plus execuția pentru un pod peste Miletin și asfaltarea DC 52 B.
De atunci și până astăzi nu s-a așternut însă nici un metru de asfalt și nici nu sunt perspective că acest lucru se va întâmpla prea curând.
Și aceasta din cauza contestațiilor care nu se mai termină.

 

”N-am reușit să punem o cărămidă”


Potrivit primarului, între SC Transporturi Auto SA și SC Cornell's Floor SRL există o dispută lungă de 12 luni care nu s-a finalizat. Pe rând, ambele companii s-au aflat în postura de câștigătoare, dar a fost contestată de cealaltă.
Astfel, nu s-a stabilit încă un învingător definitiv, iar atât timp cât licitația nu are un câștigător clar, Primăria Copălău nu poate semna contractul de proiectare și execuție.


”Suntem în licitație din decembrie, de anul trecut, cu un pod și un drum. Se judecă constructorii între ei, n-am reușit să punem o cărămidă cum se spune. Din cauza contestațiilor n-am reușit (...). Cred că vreo trei luni de zile o s-o mai tergiversăm. Prin PNDL avem acceptul și alocarea bugetară ”,


Ciprian Ivanov, primar Copălău.


De exemplu, dacă Primăria Botoșani are și constructor desemnat pentru Teatrul Mihai Eminescu, dar nu are bani pentru lucrări, la Copălău situația este exact inversă: sunt fonduri, dar nu a fost însă desemnată o firmă care să execute lucrările.


5,2 milioane de lei


are la dispoziție administrația din comuna usturoiului prin Programul Național de Dezvoltare Locală, pentru amintita investiție.


Cu acești bani podul peste Miletin, construit din lemn, ar trebui să se transforme într-unul de beton, iar 4 kilometri de drum pietruit ar trebui să devină asfaltat.

Mai multe guverne au promis de-a lungul timpului simplificarea procedurilor de contestații și reducerea termenelor astfel încât investițiile să nu mai poată fi blocate cu anii, însă în practică nu s-a întâmplat ceva concret.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Abonament BT Pătrat Mov

Abonează-te, citește Botosaneanul.ro fără reclamă și comentează cât vrei

Autentificare