În perioada premergătoare începerii noului an școlar, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi a luat măsuri pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat și acționează în sistem integrat cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţa publică în zona de competenţă.
Începutul lunii septembrie coincide cu încheierea perioadei de vacanţă, petrecută de cetăţeni din Republica Moldova în afara graniţelor ţării de origine, de cei care se întorc la muncă în state ale Uniunii Europene sau cursanţii unor instituţii de învăţământ din ţara noastră.
În acest sens, încă de la începutul lunii, au fost întreprinse următoarele măsuri atât în punctele de trecere ale frontierei, cât şi în zona de frontieră – 30 km interior de la linia de frontieră:
1. pentru fluidizarea traficului, s-a suplimentat numărul polițiștilor de frontieră care desfăşură activităţi la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor;
2. subliniem faptul că se foloseşte la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora. În funcție de valorile de trafic, în fiecare punct de trecere a frontierei vor fi create fluxuri suplimentare de control;
3. pentru rezolvarea, în comun, a problemelor participanților la trafic, dar şi ale localnicilor au fost optimizate relaţiile de conlucrare şi colaborare cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, precum şi cu administraţia publică locală;
4. pentru rezolvarea situaţiilor deosebite şi fluidizarea fluxului la nivelul structurilor Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au fost menţine în stare de operativitate toate mijloacele de comunicaţii şi informatică, iar personalul din subordine a fost pregătit să intervină rapid în zona de competență;
5. se asigură supravegherea sporită a frontierei de stat, prin aplicarea măsurilor legale pentru prevenirea şi combaterea infracționalității transfrontaliere.
Până în prezent, valorile de trafic pentru autoturisme şi călători în punctele de frontieră au fost în media specifică lunii septembrie (110.000 de persoane), dar în următoarele zile se prefigurează o creștere a traficului de călători, având in vedere că elevii și studenții care urmează cursurile unor instituţii de învăţământ din ţara noastră se întorc în România pentru începerea noului an școlar.
În condiţiile în care, conform estimărilor, cel mai tranzitat punct de trecere va fi Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, polițiștii de frontieră revin cu precizarea de a fi tranzitate toate punctele de frontieră deschise traficului internațional, existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.
Se menționează că, în zona de competență a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi sunt opt puncte de trecere a frontierei cu specific rutier :
•pe raza jud. Galați: P.T.F. Oancea - Cahul
P.T.F. Galaţi - Giurgiuleşti
•pe raza jud. Vaslui: P.T.F. Albiţa – Leuşeni
P.T.F. Bumbăta– Leova
•pe raza jud. Iaşi: P.T.F. Sculeni - Sculeni
•pe raza jud. Botoșani: P.T.F. Rădăuţi - Prut-Lipcani
P.T.F. Stânca – Costești
PTF Racovăț – Diakivtsi
Totodată polițiștii reamintesc participanților la traficul transfrontalier faptul că au la dispoziție aplicaţia Trafic On-line, dezvoltată de Poliţia de Frontieră Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care prezintă informații despre toate punctele de frontieră.
Mai mult, această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de așteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de așteptare sunt actualizați în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.
De asemenea, pentru informații privind punctele de trecere a frontierei, despre călătoria în străinătate sau pentru sesizări privind diferite aspecte din sfera de competență a Poliției de Frontieră cetățenii pot suna la numărul de telefon 021.9590, care funcționează în regim permanent.
Polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, în zona de competență, respectiv zona de frontieră și în localitățile limitrofe frontierei de stat, participă în mod activ la menținerea, stabilirea și asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică pentru toți cetățenii, inclusiv pentru cei care frecventează cursurile unei instituții de învățământ.
„De aceea le recomandăm elevilor să apeleze cu încredere la oricare echipaj, oricare patrulă de Poliție de Frontieră pe care o pot observa în zonă și le urmăm un an școlar plin cu succes și cu împliniri!”, au transmis polițiștii de frontieră.
Cum va schimba inteligența artificială jocurile de noroc din România
Redacția Botoșăneanul
Dec 09, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 09, 2024
Investiții realizate la spitalul unde sunt salvați numeroși botoșăneni
Oana Sava
Dec 09, 2024
Iftime după eșecul cu FCSB: Îmi era și jenă parcă să mă uit / Mai fură și tu ceva
Redacția Botoșăneanul
Dec 09, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile