Poluare accidentală de la o avarie, muncitorii de la „Apă” au scos pet-uri și capete de animale din conducte – VIDEO

Zeci de pet-uri de bere la 2 litri și două capete de cal au fost scoase de muncitorii de la Nova Apaserv dintr-o conductă de canalizare din municipiul Botoșani. 

„Descoperirea” a fost făcută după un val de sesizări ale oamenilor din zonă. 

 

Sesizări la trei instituții 

 

Aceiași practic care s-au debarasat de lucruri de care nu mai au nevoie însă nu la ghena de gunoi, așa cum este firesc și civilizat, ci în sistemul de canalizare. 

Botoșănenii care locuiesc în zona străzii Plopilor care este situată la ieșirea din oraș spre Răchiți au trimis sesizări la compania de apă și canalizare a județului dar și la Garda de Mediu și Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA). Reclamau faptul că reziduurile din canalizare le refulează în toalete dar și un miros greu de suportat. Mai mult, o parte din deversări ar fi ajuns și într-un curs de apă din zonă, respectiv în râul Luizoaia care este un afluent al Sitnei.

 

Alin Cirimpei, director general SC Nova Apaserv SA

„Avem un colector de mari dimensiuni, DN 1000 colectează apa menajeră și pluvială de la aproximativ o treime din municipiul Botoșani care în urma activității de-a lungul anilor s-a colmatat undeva în proporție de 60% și nu numai din cauza activității. Ci și din cauza resturilor menajere pe care le găsim în sistemul de canalizare și care nu ar trebui să existe. Discutăm de pet-uri, discutăm de capete de animale, resturi de animale, ambalaje, pampers, orice alte lucruri care nu ar trebui să existe în canalizare și care îl blochează”,

 

 

Situația la fața locului s-a dovedit a fi mai gravă decât s-a anticipat. Practic colectorul de mari dimensiuni era blocat cu tot felul de lucruri care nu ar fi trebuit să se regăsească în canalizare. Echipajele de la Nova Apaserv au dat în primă fază de două capete de cal, animalele cel mai probabil fiind sacrificate cândva iar oasele aruncate în cămine. 

Pe lângă obiecte vestimentare, dintr-un loc au fost scoase zeci de pet-uri de bere, aceeași marcă și același tip de sticlă, semn că au fost aruncate de o singură persoană sau un agent economic din zonă. 

Din cauza blocajului, o parte din apa menajeră a ajuns și în cursul de apă. 

 

„Din acest motiv ajungem și la poluare, pe care nu vrem să o facem și pe această cale rugăm consumatorii să aibă grijă ce aruncă în sistemul de canalizare, pentru că altfel vom suferi toți. Nu numai operatorul suferă, ci și mediul înconjurător”, a mai transmis directorul companiei de apă și canalizare. 

 

 

 

Suntem învechiți și vechi! Tare!

 

Utilajele existente în parcul auto al companiei nu au făcut față pentru a curăța conducta de canalizare și colectorul. 

Astfel că a fost închiriată o vidanjă mai performantă de la un operator economic din Bacău, dotată atât cu instalație de spălare cât și cu sistem video pentru a avea imagini din subteran. 

 

Alin Cirimpei, director general SC Nova Apaserv SA

„Noi am observat în urma monitorizării rețelei că o gură de canalizare deversa. În acest sens am făcut demersurile necesare, în speță am încercat cu utilajele noastre dar nu fac față, am chemat un aspirator de la o firmă care se ocupă exact cu aceste lucruri, de la Bacău, în vederea decolmatării colectorului. În momentul de față intervenim și cu utilajele noastre, cu buldoexcavator săpăm planșeul colector în vederea decolmatării. Prin căminele pe care le avem nu am reușit în momentul de față să facem acest lucru și este nevoie de intervenție de anvergură. Asigurăm consumatorii că ne grăbim să redăm colectorul și să fie funcțional cât mai repede”,

 

Până să se ajungă însă la rețeaua subterană din zonă, echipajele de muncitori au fost nevoite să ajungă la căminele care fuseseră astupate de constructorii care au amenajat drumul. 

Când au ajuns la gura de cămin care probabil datează de peste 30 – 40 de ani și era extrem de ruginită, muncitorii s-au chinuit să o ridice cu ajutorul unui târnăcop și al unui ciocan. Intervențiile la avarii sunt efectuate în continuare, deși suntem în anul 2025, în condiții rudimentare, dată fiind vechimea rețelei. Echipajele de la „Apă” nici măcar nu visează la sisteme tehnologizate de intervenție pentru a remedia o avarie din subteran. 

Iar astfel de situații se regăsesc în întreg municipiul. 

 

*Așa intervin cei mai înjurați oameni la o avarie 

 

Abonament Botosaneanul

Abonează-te, citește Botosaneanul.ro fără reclamă și comentează cât vrei

Autentificare