Din luna august, viața de zi cu zi a românilor va deveni mai scumpă. Ce sfaturi oferă experții financiari, după ce guvernul a anunțat majorarea TVA-ului de la 19% la 21%, ceea ce va duce la creșteri de prețuri în aproape toate domeniile.
Experții financiari recomandă populației să fie mult mai atentă la cum își gestionează bugetul și ce tip de cheltuieli pot fi reduse sau chiar eliminate complet.
Dave Ramsey oferă de ani de zile sfaturi pentru familiile din clasa de mijloc care vor să scape de datorii și să își construiască o stabilitate financiară. Filosofia sa este simplă: „Nu cumpăra lucruri care te țin sărac”, potrivit romaniatv.net
Ramsey consideră că achiziția unei mașini noi cu credit este una dintre cele mai păguboase decizii financiare. O mașină nouă își pierde valoarea imediat ce părăsește showroom-ul, iar ratele lunare îți golesc bugetul. Cumpără o mașină second-hand, fiabilă, cu plata integrală. Evită leasingul sau împrumuturile auto.
De la haine de firmă și genți scumpe, până la telefoane de ultimă generație, toate aceste cheltuieli nu îți cresc valoarea financiară. Ramsey avertizează că „a părea bogat” e o capcană periculoasă pentru clasa medie. Cumpără doar ce ai nevoie, la cel mai bun raport calitate-preț. Investește diferența.
În România, „timeshare-ul” reprezintă o modalitate relativ nouă de abordare a vacanţelor. Dar cu toate că poate părea tentant să ai „propria vacanță” garantată anual, timeshare-urile vin cu costuri ascunse uriașe, precum întreținere, taxe anuale și lipsa flexibilității. Ramsey le numește capcane financiare.
Vacanța în sistem „timeshare” este o formă de proprietate partajată, prin care mai multe persoane achiziționează dreptul de a folosi o unitate de cazare (de obicei într-o stațiune sau complex turistic) pentru o anumită perioadă de timp, de regulă o săptămână pe an, în fiecare an.
Costurile ieșirilor la restaurant s-au majorat semnificativ și vor continua să crească odată cu TVA-ul. Mâncatul în oraș frecvent poate însemna sute sau chiar mii de lei pe lună. Gătește acasă și planifică mesele.
Garanțiile prelungite oferite la electronice sau electrocasnice sunt rareori folosite. Ele cresc considerabil prețul produselor și sunt adesea o formă de „asigurare scumpă” de care nu beneficiezi niciodată. Construiește un fond de urgență. Este cea mai eficientă formă de „asigurare” pentru cheltuieli neprevăzute, spun experții financiari.