În perioada 23-25 mai 2025 s-a desfășurat la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani, ediția a XV-a, a Simpozionului Transfrontalier „Euroregiunea Prutul de Sus”, cea mai importanta manifestare a comunității geografice botoșănene, dedicată profesorilor de geografie și elevilor din județul Botoșani.
Manifestarea geografică a fost organizată de Societatea de Geografie din România, filiala „Victor Tufescu” Botoșani, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani, sub egida Societății de Geografie din România, aflată sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, care în acest an sărbătorește 150 de ani de activitate dedicata geografiei.
În deschiderea simpozionului participanții s-au bucurat de un moment artistic susținut de corul Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga”, condus de domnul prof. dr. Laurențiu Palade.
Au fost prezenți și au adresat mesaje de susținere a geografiei Prefectul Județului Botoșani – Dan Nechifor, Inspectorul Școlar General al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, Președintele SRG – prof.univ.dr. Corneliu Iațu, Inspector școlar de geografie, prof.dr.Teodora Estera Ursulică, Inspector școlar pentru învățământ primar, prof. Olguța Schiopu, directorii Liceului „Nicolae Iorga”: prof. Mirela Sănduleanu și prof. Roxana Vatavu, Magdalena Obadă – reprezentat APM Botoșani și prof. dr. Paul Vieru – reprezentant al Agenției Naționale a Ariilor Naturale Protejate Botoșani.
Parteneri în desfășurarea manifestării științifice și culturale au fost patru școli din Republica Moldova: Gimnaziul Petrunea, Colegiul „Gheorghe Asachi” Lipcani, Liceul Teoretic Balatina (Glodeni) și Liceul Teoretic „Vasile Coroban” (Glodeni), care au luat parte la activitățile simpozionului derulate în Botoșani, dar și la aplicația practică pe traseul Botoșani-Borsec.
Simpozionul s-a bucurat de o largă participare, fiind înscrise un număr de 68 lucrări, care au fost susținute de profesori și elevii botoșăneni, dar și din județele vecine, pe cele patru secțiuni: geografie locală, dezvoltare durabilă, ecoturism și didactică și care au fost publicate în revista Simpozionului Transfrontalier „Euroregiunea Prutul de Sus”.
Conducerea Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și comitetul de organizare, prin președintele Filialei „Victor Tufescu” Botoșani mulțumește tuturor pentru participare și implicare în susținerea geografiei la nivel județean și național.