Există voci și poziții în rândul unor instituții ale statului care afirmă ferm, că la Botoșani cel puțin, consumul de droguri este ținut sub control și nu reprezintă neapărat un fenomen.
Afirmațiile pot fi susținute eventual de o serie de date statistice care reflectă cazurile ajunse la urgențe. Și care devin reper în lupta cu drogurile dusă de instituțiile statului.
Dar care nu reprezintă decât o picătură din marea consumatorilor care există în realitate la Botoșani și care nu se adresează spitalelor pentru a fi incluși în această statistică. Pentru că realitatea de pe străzi sau din școli este cu totul alta și este de-a dreptul îngrijorătoare.
Serviciul de Intervenție Specializată pentru Copil și Familie este o structură a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) unde ajung cazurile grave ale județului. Specialiștii care lucrează aici se ocupă de consilierea copiilor care au fost victime ale violenței domestice, agresorilor sexuali sau al altor tipologii de infracțiuni. Sunt oamenii sunați noaptea pentru a fi alături de copii, cu rol de reprezentativitate, sunt cei care încearcă să lipească la loc bucățile frânte în sufletele acelora dintre copii care au cunoscut prematur urâțenia umană.
La sediul acestei unități de stat există și o cameră de audieri, amenajată grație unui proiect implementat de instituție. Un decor liniștit în culori pastelate și cu jucării, în care pare că face notă discordantă doar camera din colț care filmează. În cele mai multe dintre cazuri pentru organele de cercetare penală. Uneori copiii ajung în fața specialiștilor care participă la consiliere alături de un avocat, însă este de preferat ca prezența adulților să fie cât mai redusă, pentru a nu intimida.
Semnalul de alarmă exista și în anii trecuți, doar că prima parte a lui 2025 a acutizat această îngrijorare în rândul specialiștilor de la Direcția Copilului care au constatat că, de la zi la zi crește numărul copiilor care devin dependenți de droguri. De orice fel, de la cele ușoare, la cele nocive sau combinate. Din orice mediu, de la familii considerate „bune” până la sistemul de protecție. Drogurile nu par să aleagă mediul, ci pare să fie taman invers.
Felicia Mihai, șeful Serviciului de Intervenție Specializată pentru Copil și Familie
„Am constatat în ultimii ani și cu precădere în această jumătate de an din 2025 că a crescut cazuistica și nu neapărat a adresabilității, pentru că din păcate nu vin părinții cu copiii, sau în prea puține cazuri vin părinții să solicite consilierea psihologică a copiilor cu adicții. Și, din păcate, doar consilierea psihologică, fără o intervenție medicamentoasă și psihoterapie chiar mai mult, nu pot fi rezultate pe termen lung în intervenția specializată la un adolescent pe consum de droguri”,
Doar în primele șase luni la acest serviciu au ajuns 17 copii pentru consum de droguri și peste 100 care au fost victime ale abuzurilor.
Nu puține au fost cazurile în care copii care au săvârșit o faptă penală, cum ar fi spre exemplu distribuirea de substanțe psihoactive, să ajungă în camera de audieri din această unitate.
De cele mai multe ori sunt necooperanți cu autoritățile și atunci misiunea celor care încearcă să ajungă la vârful acestei piramide infracționale, devine una dificilă spre imposibilă. Sunt și acei copii pentru care dependența s-a instalat deja și care cer ajutor, însă pierd fiecare luptă cu nevoia de a se droga.
Există și copiii „norocoși” care ajung în centrul Voila din Prahova pentru o internare de lungă durată și tratament de specialitate. Aceste cure de dezintoxicare, în anumite cazuri se transformă însă într-un soi de schimburi de experiențe, prin care copiii schimbă metode de consum cu alții de prin alte colțuri ale țării.
Deși cazurile de copii dependenți sunt în creștere, instituțiile statului nu s-au pregătit îndeajuns pentru această luptă.
La Botoșani Centrul Antidrog s-a desființat, iar puținii angajați care activau acolo au fost absorbiți de Inspectoratul de Poliție Județean. Problema drogurilor a fost pasată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în cadrul căruia funcționa Agenția Națională Antidrog (ANA), către Ministerul Sănătății, prin centrele de sănătate mintală, atât pentru adulți cât și pentru copii.
„Nu avem în cadrul acestui serviciu un compartiment specializat strict pe copilul cu adicții”, explică mai departe situația actuală Felicia Mihai cu privire la volumul de atribuții pe care îl are Direcția Copilului în aceste cazuri. Și care este la acest moment limitat.
Un front comun între instituțiile statului, cu proceduri clare de intervenție pentru copilul adictiv. Ar trebui să existe comunicare și colaborare continue între Poliție – Spital – Direcția Copilului și primării și toate acestei unități să-și combine eforturile pentru astfel de situații.
Implicarea totală a familiei și anticiparea unui comportament deviant la copilul astăzi olimpic, mâine consumator. Pentru că primul rol în a fi diminuat acest fenomen revine părinților, primii care ar trebui să vadă semnele. Iar într-o eră a tehnologiei în care informația este la o milisecundă distanță, părinții au la îndemână instrumentele necesare pentru a-și da seama dacă este ceva în neregulă cu propriul copil. În cazul mediilor familiale deviante, acest rol revine specialiștilor statului.
În materialul video de mai jos, puteți urmări un interviu detaliat cu privire la consumul de droguri în rândul adolescenților, semnele care ar trebui să ne îngrijoreze, nevoia pe care o are societatea din partea statului și alte lucruri care sunt transmise de specialiști.