Un funcționar face mai mulți bani decât primarul: Cu ce SUME se laudă în cont

Un bărbat din Botoșani este unul dintre cei mai discreți și mai bogați funcționari publici din Primăria Iași, scriu reporterii de la BZI.ro.

 

Mai bogat decât șefii săi

Unul din funcționarii din Palatul Roznovanu se lauda, potrivit declaratiilor de avere, cu o situatie materiala de invidiat. Practic, acesta este unul din cei mai bogati functionari publici din Iasi, mai bogat chiar si decat sefii pe care ii are in primarie. 

Functionarul public Mihail Manciu nu a fost dintotdeauna angajat al primariei. Acesta a fost pana in 2009 seful Serviciului de Investitii din Consiliul Judetean, in timpul ultimului mandat in administratia locala detinut de Constantin Simirad. Desi este considerat chiar si de fostii colegi un foarte bun specialist, acesta a plecat din Casa Patrata in urma unui scandal politic.

Dat afara din CJ pentru ca a ieftinit cu 2 milioane de euro proiectul de suflet al lui Simirad

Undeva in vara lui 2009, Mihail Manciu a intrat in concediu dupa ce a a fost acuzat ca ar fi redus cheltuielile aferente indicatorilor economici ai proiectului de reabilitare a cladirii de pe strada Vasile Alecsandri, acolo unde Constantin Simirad intentiona sa mute sediul Consiliului Judetean.

Practic, Mihail Manciu a fost scos tap ispasitor intr-un conflict politic purtat de Constantin Simirad cu alesii PSD, care cereau reducerea cheltuielilor la „mausoleul lui Simirad". Ca urmare a interventiei proiectantilor de la SC ExpoCons Gosav&Co SRL pe proiect, s-a ajuns la o reducere a cheltuielilor de la 4 la 2 milioane de euro, documentatia fiind inaintata de serviciul condus de Mihail Manciu la semnat sefului CJ, care a semnat-o „ca primarul", ulterior taind in carne vie in randul angajatilor. Mihail Manciu a ramas atunci fara salariul de merit si premiul lunar, alti opt functionari din subordinea lui primind sanctiuni pe linie salariala, acestora fiindu-le reduse primele la jumatate. Ulterior, ca fosta sefa de la achizitii din CJ, Cristina Oteleanu, s-a angajat la primarie.

Un sef tras pe dreapta de "suplimentarile de personal"

Sef al Serviciului Implementare Proiecte de Mediu din primarie, acesta a gestionat o perioada unul din cele mai importante proiecte cu finantare europeana derulate de municipalitate, cel de modernizare a infrastructurii de la CET. Proiectul finantat prin POS Mediu avea o valoare de circa 250 de milioane de lei cu tot cu TVA, acest proiect avand economii de 20 la suta din buget, care ar putea fi redirectionate tot catre dotarile de la CET, fiind purtate discutii in acest sens cu oficialii guvernamentali.

Chiar daca initial a fost managerul proiectului, functia i-a fost retrasa de catre Cosmin Coman, seful Directiei de Proiecte din primarie cu ocazia unei "suplimentari de personal".

A strans o avere din mosteniri: case, apartamente si terenuri

Incepand din 1994, Mihail Manciu a inceput sa bifeze o serie de mosteniri in declaratia de avere. Prima, un teren de 1000 metri patrati aflat in intravilanul Iasului. A doua mostenire i-a venit in 1996, fiind vorba de un teren agricol de 0,9 hectare in Suceava. Ulterior, in 2006 a mai mostenit 400 mp in intravilanul Iasului. La capitolul locuinte, Mihail Manciu are bifate cinci rubrici: trei apartamente si doua case, toate in Iasi.

Un prim apartament de 40 mp si l-a cumparat in 1992. Un al doilea, de 32 mp, l-a mostenit in 2007, iar pe al treilea l-a primit ca donatie in 2010. Prima casa, cea de 200 mp, a mostenit-o in 1994, iar pe cea de-a doua, de 60 mp, a mostenit-o in 2009. Mihail Manciu are si doua masini, un Ford din 1993 si o Skoda din 2001, obiectele de arta din declaratia de avere a acestuia fiind estimate la 5.000 de euro. In ceea ce priveste venitul anual de la primarie, acesta e de 34.130 de lei, la care se adauga veniturile sotiei, de aproape 31.000 de lei. 

„Nu sunt prea multe modificari in declaratia mea de avere. Singura de fapt e cea cu contul de 11.000 de euro, care mi-au revenit din vanzarea unui apartament al familiei din Botosani, pe care l-am impartit cu fratele meu. Casa (de pe strada Pojarniciei - n.r.) e mostenire de la socri si nu m-am apucat de imprumuturi ca sa investesc. Mai e un apartament tot mostenire, dar si un alt imobil, tot mostenit, pentru ca am avut grija de o ruda fara mostenitori. Primul apartament l-am cumparat dupa Revolutie, cand se puteau achizitiona locuintele unde eram chiriasi. In mare le-am mostenit, ca nu mi le luam din salariul de functionar", a explicat Mihail Manciu.

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:42739:PSD-ist bogat, PSD-ist sărac – AVERILE  aleșilor de la municipiu, de la depozite de miliarde la bijuterii de mii de euro ]]

 

Abonament BT Pătrat Mov

Abonează-te, citește Botosaneanul.ro fără reclamă și comentează cât vrei

Autentificare