„Trebuie să investim în continuare în partea asta de stocare de energie, pentru a putea fi cât mai independenți energetic”, spune Răzvan Copoiu, director executiv al unei companii din domeniu.
Se referă la bateriile de stocare de mare capacitate, dispozitive care rețin energia electrică produsă, de regulă, din surse regenerabile, și o livrează atunci când consumul este ridicat sau rețeaua e instabilă. Aceste sisteme, folosite până recent aproape exclusiv în industrie, devin tot mai accesibile și pentru gospodării.
Ceea ce era, până de curând, doar o opțiune premium pentru companii devine astăzi o soluție fezabilă și pentru consumatorii rezidențiali. Iar nevoia nu este una abstractă, ci foarte concretă.
„Ideea e că, dacă avem stocare, un consumator final poate să fie independent energetic. Multe persoane vor să nu mai depindă de energie. Am și eu o casă la Breaza și, dacă se oprește curentul, decât să dau drumul la generator, prefer să am o baterie care să-mi dea curent în casă. Oamenii vor investi în baterii pentru că acum ți le permiți și poți să fii independent energetic.”
Până în 2022–2023, Uniunea Europeană era puternic concentrată pe energia verde. Toate marile conferințe, de la Davos, la cele anuale COP, vizau obiectivul reducerii temperaturii globale cu 1,5 °C. Apoi, în urma unui raport comandat de Comisia Europeană (cunoscut drept RAEI) discursul s-a schimbat: documentul atrăgea atenția că Europa riscă să-și piardă competitivitatea economică în fața unor puteri precum SUA, China sau India, care nu alocă aceleași resurse pentru combaterea schimbărilor climatice, conform declarațiilor sale.
Mai multe detalii pe Adevărul