Salariații Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) protestează în aceste momente în fața instituției.
Motivul pentru care au luat decizia întreruperii activității este legat de tăierea sporului pentru condiții vătămătoare de muncă, care a fost redus de la peste 1000 de lei la pragul de 300 de lei.
Acest spor reprezintă 15% din salariul de bază specific funcției. În cazul SGA Botoșani, la acest moment, cel mai mic venit net realizat este la undeva în jur de 3.500 de lei, iar cel mai mare, aferent funcției de șef serviciu, se ridică la aproximativ 6.900 de lei. Ceea ce înseamnă că, din salariu, se pierd sume cuprinse între 500 și 1.100 de lei.
Angajații SGA Botoșani susțin că măsura nu ar fi trebuit să le fie aplicată, în condițiile în care ei nu se pot lăuda cu venituri ridicate, ca la alte unități de stat. Mai mult decât atât, această instituție nu este consumatoare de sume de la bugetul de stat, ci se autofinanțează.
Protestul spontan de la unitatea de stat din Botoșani, care se află în subordinea Administrației Naționale Apele Române (ANAR), are loc în intervalul 9:00–11:00.
Acțiuni similare au loc și în alte județe ale țării, unul dintre exemple fiind SGA Vrancea.
Sindicatele din acest sector de activitate iau în calcul inclusiv declanșarea unei greve generale. Asta înseamnă că instituția nu va mai efectua lucrări de exploatare și, mai mult decât atât, va bloca eliberarea avizelor, măsură care ar duce la îngreunarea derulării unor investiții.