În prezent, acest drog nu este trecut pe lista substanțelor interzise din România.
Peste 100.000 de dispozitive de vapat care conțineau droguri au fost produse și comercializate în rândul copiilor și tinerilor de către o grupare din Iași, care avea ramificații în toată țara. Iată ce este HHC, drogul regăsit în compoziția acestora, și de ce nu este trecut pe lista substanțelor interzise din România.
Procurorii efectuează ample operațiuni de percheziții în cazul unei grupări din Iași, cu ramificații în toată țara, care au comercializat dulciuri şi dispozitive de vapat care aveau în compoziție droguri, scrie Playtech.
Percheziţiile au avut loc în judeţele Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și în municipiul București, 42 de persoane urmând a fi audiate la Iaşi.
Conform anchetatorilor, de la finalul anului 2022, mai multe persoane care erau angajate sau controlau două societăţi comerciale din judeţul Iaşi au constituit un grup infracţional organizat care avea ca obiecte de activitate importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe cu efecte psihoactive.
Practic, aceștia sunt acuzați că au produs și vândut copiilor și tinerilor prăjituri, jeleuri, bomboane, precum şi dispozitive de vapat care aveau în compoziție ”substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și, în unele cazuri, inclusiv THC”, a transmis Poliția Română.
Hexahidrocannabinolul (HHC) a apărut la finele anului 2021 în Statele Unite, devenind rapid popular și în Europa, potrivit Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT). Este o moleculă semisintetică, sintetizată din canabidiol (CBD) extras din plante de canabis cu conținut scăzut de THC (cânepă), fiind primul canabinoid semisintetic (SSC) raportat în UE.
Acesta se regăsește sub formă de flori uscate, uleiuri, rășini sau lichide de vaping, produsele HHC putând fi ingerate, fumate sau inhalate, tot mai multe astfel de produse fiind vândute pe piață, la liber.
Sistemul de avertizare timpurie (EWS) al UE îl monitorizează drept nouă substanță psihoactivă (NPS), fiind cunoscute relativ puține lucruri despre efectele și riscurile utilizării sale.
Mai multe studii citate de centrul european, indică faptul că HHC are efecte similare cu THC, principala substanță psihoactivă din canabis. În prezent, HHC se vinde la liber ca înlocuitor al produselor de canabis și THC într-o gamă de produse precum țigări electronice, uleiuri sau jeleuri. Ba mai mult, în reclame se fac adesea comparații cu efectele canabisului și ale THC.
Începând din octombrie 2022, EMCDDA a primit notificări cu privire la aproximativ 50 de capturi de produse care conțin HHC, cu precădere în Italia, Polonia și Germania.
Ofițerul de presă al ANA, Iuliana Teodorescu, afirmă faptul că HHC-ul (hexahydrocannabinol) este un produs chimic derivat al THC-ului (cabanis) ce odată consumat are aceleași efecte ca în cazul canabisului.
„Conform datelor existente până în acest moment, efectele apărute ca urmare a consumului de HHC ar fi similare celor cauzate de consumul de THC – canabis”,
a spus aceasta.
De asemenea, ea a precizat faptul că, la „nivel european, ca și în țara noastră, substanța HHC – hexahidrocanobinoid este sub monitorizare intensivă”. Până să ajungă să fie interzisă pentru consum, substanța trebuie să treacă prin mai multe evaluări.
„ANA are rolul de a informa public de fiecare dată când o substanță este pusă sub monitorizare la nivel european. O substanță nu este inclusă automat pe lista substanțelor interzise, ci doar în baza unei evaluări de risc ce conține informații legate de capturi existente și consecințe în planul sănătății publice: admiteri la tratament, urgențe medicale și decese asociate consumului acelei substanțe”,
a explicat Iuliana Teodorescu.
HHC este sub control național în alte 12 state europene: Belgia, Danemarca, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Austria, Polonia, Finlanda și Islanda.
Noi angajări la „Ambulanță”, trei posturi scoase la concurs
Oana Sava
Dec 10, 2024
În curând elevii vor intra în vacanța de Crăciun: CÂND se vor întoarce în bănci
Redacția Botoșăneanul
Dec 10, 2024
Vești bune pentru părinți: Alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie
Redacția Botoșăneanul
Dec 10, 2024
Opt cazuri de gripă la Botoșani, zeci de pacienți internați cu pneumonii
Oana Sava
Dec 10, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile