Cum au obținut ilegal identități românești cei 7.000 de ruși, ucraineni și moldoveni: Se vedea că nu-s de-ai noștri - VIDEO

Operațiune de amploare a procurorilor și polițiștilor de frontieră din județul Botoșani. Au făcut peste 200 de percheziții într-un dosar privind falsificarea de acte de identitate românești.

 

Veneau câte 5-6, aveau o dubă din asta mai mare cu geamuri negre, nici nu vedeai. 

 

Nu mai puțin de 7.000 de cetățeni din Rusia, Ucraina și Republica Moldova ar fi beneficiat de astfel de documente.
Printre cei vizați de anchetă se numără și trei funcționari publici, de la serviciul de evidență a populației din orașul Săveni.

 

Doi funcţionari publici de la Serviciul de evidenţa populaţiei au fost reținuți în acest sens şi alţi doi au fost plasați sub control judiciar, în dosarul actelor de identitate româneşti false pentru cetăţeni ruşi, ucraineni şi moldoveni.

 

Mascații au descins dimineața în orașul Săveni, la sediul Primăriei, și în apropiere, în clădirea care găzduiește Evidența Populației.

 

Programul de lucru al instituțiilor a fost suspendat.

 

În acelasi timp, au fost făcute percheziții și acasă la cei vizați de anchetă. Potrivit Înaltei Curți de Casație si Justiție, este vorba despre o rețea care, prin intermediul unor funcționari publici, ar fi obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea, pentru persoane născute în Federația Rusă, Ucraina si Republica Moldova. S-a întâmplat în perioada 2023-2024, potrivit stirileprotv.ro

 

Bătrână: „Veneau câte 5-6, aveau o dubă din asta mai mare cu geamuri negre, nici nu vedeai. Când coborau se vedea că nu-s de-ai noștri. Și bărbați și femei și tineri."

 

Cetătenii străini au obținut cărți de identitate românești, pe baza unor certificate care atestau dobândirea cetățeniei române și care, anterior, fuseseră falsificate.

 

Mulți figurau că ar fi locuit la adrese unde, de fapt, nu stătuseră niciodata si, mai grav, obțineau și o identitate falsă.

 

Astfel, și-au stabilit domiciliul în mod fictiv la noi 7.000 de ruși, ucraineni si moldoveni sau cetățeni din alte state membre ale fostei Uniuni Sovietice.

 

 Știam că, la un moment dat, o să fie o problemă.

 

Cercetările se fac pentru luare de mită și fals informatic, în cazul funcționarilor publici, precum și pentru dare de mită si uz de fals, în cazul străinilor.

Toate cele trei funcționare de la serviciul de evidență a populației din Săveni, inclusiv șefa instituției, au fost duse la audieri.

 

Femeie:N-am făcut nimic, nu știu de ce. Nu am avut nicio problemă, eu i-am luat în spațiu cu proprietarii.”

 

Relu Târzioru, primar Saveni: „Ori de câte ori am avut controale ei au ieșit bine. Eu eram unul din oamenii care nu încurajam aceste lucruri, pentru ca nici nu îmi convenea să văd fluxul ăsta de oameni. Știam că, la un moment dat, o să fie o problemă."

 

Surse din anchetă spun că unul dintre beneficiarii actelor false din Botoșani ar fi cetățeanul român acuzat că ar fi incendiat recent casa premierului britanic Keir Starmer.

 

Stanislav Carpiuc, originar din Cernăuți, Ucraina, a fost arestat în urmă cu o lună într-o suburbie a Londrei.

 

Abonament Botosaneanul

Abonează-te, citește Botosaneanul.ro fără reclamă și comentează cât vrei

Autentificare