Sindicaliștii de la Botoșani au transmis un mesaj către Ilie Bolojan, prin intermediul Prefecturii.
Au făcut-o în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social întrunită joi la invitația prefectului Dan Nechifor.
Liderul Sindicatului Solidaritatea Sanitară Botoșani a dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la efectele primului pachet de măsuri de austeritate adoptat de Guvernul României asupra angajaților din sistemul sanitar botoșănean.
Și s-a referit în principal la plafonarea sporului pentru condiții vătămătoare de muncă în cadrul spitalelor unde nivelul de toxicitate este unul mai ridicat față de alte categorii profesionale.
Daniel Bulboacă a explicat faptul că acest spor pentru condiții vătămătoare la locul de muncă este stabilit de firme de expertiză medicală și nu în baza unor solicitări neîntemeiate.
Mai mult, sindicaliștii botoșăneni (și nu doar ei) contrazic afirmațiile premierului cu privire la bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) care ar fi crescut de fapt în ultimii ani. Ponderea salariilor este undeva la 40 de puncte procentuale și nu a înregistrat o creștere, ci dimpotrivă o scădere.
Daniel Bulboacă, președinte Sindicatul Solidaritatea Sanitară Botoșani.
„În 2018, cheltuielile salariale se aflau la un nivel de 41,8% din buget. În 2023, ele au scăzut la 40,9% din buget, iar în 2025 sunt la 38,2%. Deși bugetul Casei Naționale a crescut, cheltuielile cu salariile din spitalele publice reprezintă un procent mult mai mic față de ultimii ani. Noi considerăm că sursa problemelor nu o reprezintă cheltuielile cu salariile. Reducerea cheltuielilor cu salariile nu este o măsură rațională din punctul nostru de vedere.”
Sporul pentru condiții vătămătoare era acordat la un maxim de 1.400 de lei în unele cazuri. Acum a fost practic uniformizat pentru toate sectoarele profesionale din unitățile de stat.
În funcție de caz, unii angajați din sistemul public pierd la salariu câteva sute de lei, alții în jur de 1.100 de lei.
Daniel Bulboacă s-a adresat prefectului Dan Nechifor, pentru ca mesajul său să ajungă și la București.
Cu un exemplu concret:
„S-au plafonat niște sporuri la de 300 de lei. Haideți să vedem care sunt locurile de muncă în care salariații sunt afectați. Vorbim de sterilizare în spital. La sterilizare pe parcursul unei ture, programul unui asistent medical, pe parcursul unei zile de muncă, el manevrează instrumentar, casete de 1.300 – 1.500 de kilograme pe zi. Imaginați-vă că din cei 9 salariați pe care îl avem la punctul de lucru din corpul central de la Marchian, de la Spitalul Județean, mai mult de jumătate din ei au afecțiuni ale coloanei vertebrale. Avem raportul medicului de medicina muncii. Unui salariat chiar i s-a fost modificat locul de muncă pentru că afecțiunile fiind atât de grave nu îi mai permiteau manevrarea acelor greutăți”.
Deși spălătoria de la Spitalul Județean Mavromati este în continuare în proces de modernizare, liderul sindical i-a amintit și pe angajații care se ocupă de această activitate.
Și care, la rândul lor ar avea o serie de condiții deosebite de muncă.
Daniel Bulboacă, președinte Sindicatul Solidaritatea Sanitară Botoșani.
„S-a mai plafonat sporul la 300 de lei la spălătorii. Trecând peste deficitul de personal pe care îl avem, colegii din spălătorii lucrează la 40 - 50 de grade. Sporurile nu se acordă pentru performanță, o salarizare suplimentară în funcție de performanță o înțelegem și o considerăm absolut necesară, sporurile se acordă pentru o despăgubire adusă unui salariat pentru prejudiciul suferit din cauza muncii desfășurate. Deci, niciodată nu vom putea acorda sporuri pentru performanță.”
Intervenția integrală poate fi urmărită în materialul video de mai jos