Familie de botoșăneni stabilită la Cluj, facturi plătite la apă la un apartament părăsit, cu zero consum pe apometre – VIDEO

Florian și Marieta Baciu sunt doi botoșăneni care după pensionare au decis să se stabilească la Cluj. 

În municipiu, apartamentul pe care-l dețin pe Calea Națională stă încuiat pe toată durata anului, cu excepția a trei săptămâni în vară când se mai întorc la Botoșani, pentru urgențe. 

 

O „mică” problemă 

 

Familia Baciu a luat decizia ca apartamentul să fie conservat în lipsă, fără a lua în calcul varianta chiriei. Astfel că soții au depus cereri la furnizorii de utilități pentru suspendarea serviciilor pe termen nelimitat. 

 

Ani la rând nu au avut parte de niciun fel de incident care să-i supere. Până la începutul lui 2025 când brusc au început să primească facturi de la Nova Apaserv. 

Facturi care i-au intrigat având în vedere că în locuința lor nu există niciun fel de consum de apă iar apometrul din interior indică zero metri cubi. 

Și acesta a fost așadar începutul corespondenței dintre soții Baciu și reprezentanții companiei de apă și canalizare a județului. 

 

Marieta Baciu, pensionară

„Este o mică problemă, chiar de la începutul lunii ianuarie 2025 când în fiecare lună, deși nu locuiesc la adresa din buletin, deși contor zero, am primit de plată 3 metri, 4 metri sau 5 mc. În luna ianuarie am plătit 38 de lei și 40 de bani pe consum zero, în luna martie 69 lei și 74 de bani pe consum zero. În data de 4 aprilie 2025 am primit suma de 59 de lei pe consum zero. Surpriză, în luna aprilie nu am primit factură pentru că noi în luna noiembrie, cu adeverință de la asociație, cu o cerere în care anunțam că nu suntem la domiciliu o perioadă lungă de timp, ne-a dat posibilitatea să știm că cei de la Nova Apaserv ne vor trece contor zero”,

 

„Lăsăm toate robinetele deschise?”

 

 

Marieta Baciu este fostul director al Filarmonicii de Stat George Enescu și se autodescrie ca pe o persoană care-și știe atât drepturile cât și obligațiile. Dar, mai ales drepturile. 

Astfel, că după câteva luni de discuții fără vreun rezultat concret a luat decizia ca această „breșă de sistem” să fie adusă în zona publică, în cazul în care mai există și alte persoane care se află în situația sa. 

 

Marieta Baciu mai spune că vorbește în numele tuturor locatarilor din Calea Națională nr. 74, scara A, care împart cantitatea suplimentară de 120 de metri cubi de apă pe care nu au consumat-o niciunul dintre ei. 

În condițiile în care cantitatea împărțită în condominiu corespunde cu cea consumată de scară, per total. 

 

Marieta Baciu, pensionară

„Ce este facturat separat, pentru că nu se regăsesc nicăieri, 120 de metri cubi. Împărțiți la 24 de apartamente înseamnă câte 5 mc pentru fiecare abonat. Făcându-i o cerere dlui director, vă anunț că am vorbit și în ianuarie și în februarie, soluții nu prea am găsit, am vorbit cu dl Aioanei de la Consiliul Județean, nici de acolo nu am primit o idee de rezolvare, ci mi s-a comunicat că suntem singurul județ care contorizează consumul la Nova Apaserv, că de obicei ar trebui să fie luat în evidență de asociațiile de proprietari”,

 

Evident că s-a căutat și sursa acestor cantități suplimentare de apă care s-au livrat, conform contorului general, dar fără a se ști de către cine.

Una dintre variante ar fi că există locatari care nu comunică indexul corect. A doua că există pierderi cauzate de avarii, însă cei de la asociație ar fi transmis că subsolul este curat și reabilitat. 

 

Marieta Baciu, pensionară

„Dl președinte de la asociație ne-a asigurat că nu există nicio pierdere la subsol, că este foarte curat și de curând renovat. Acum, mă întreb retoric, ce putem face cu 120 de metri cubi de apă, cât poate consuma un apartament, când paușalul este de 12 mc. Înseamnă că ne jucăm, uităm de acest aur deosebit care este apa și atât de necesar acum, uităm de el și lăsăm toate robinetele deschise? E o întrebare, nu îmi pot explica”.

 

Marieta Baciu a mai explicat că în urma apelurilor făcute către Nova Apaserv sau Consiliul Județean a rămas doar cu răspunsuri neclare. 

 

Soluția…

 

Ar fi, spune directorul general al companiei, debranșarea de la apă. Și astfel, familia Baciu nu s-ar mai regăsi în situația în care să plătească pentru un serviciu de care nu beneficiază.

 

Alin Cirimpei, director general SC Nova Apaserv SA

„Ei sunt plecați dar nu sunt debranșați. Apar cu contorul acolo și apar cu contractul la noi suspendat. Diferențele de pe scară, conform legii la nivel de scară se împarte pe fiecare unitate locativă. Și atunci, singura variantă pentru ei ar fi ca, colegii noștri să meargă să-i debranșeze, să-i dopeze acolo și să scoată contorul și atunci ei nu vor mai plăti nimic”,

 

Cum s-a ajuns aici?

 

Simplu. În 2024, echipajele Nova Apaserv au început să monteze contori inteligenți, atât la case cât și în condominii. 

În scările de bloc au fost deja montați în jur de 1.700 de contori. Aceste aparate calculează câți metri cubi de apă sunt consumați într-o scară de bloc. Ulterior se analizează și cât se facturează în respectiva scară de bloc. 

Iar în cazul de față ar fi reieșit o pierdere de peste 3.300 de metri cubi de apă. Pierdere care nu poate fi pe rețea, pentru că astfel nu ar mai apărea în contorul general montat în condominiu. 

Astfel sunt justificate și facturile care au fost remise de operator din 2025, după montarea contorului inteligent. 

 

Conducerea Nova Apaserv susține că există legislație la nivel național care prevede ca pierderile din condominii să fie suportate de proprietari. 

 

Conform prevederilor art. 17 alin. (16) lit. b din Legea 224/2015 de modificare a Legii 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare, operatorul are obligaţia ,,să repartizeze pe fiecare unitate imobiliară consumul de apă înregistrat de contorul montat la branşamentul condominiului; diferenţa dintre consumul înregistrat de contorul de branşament şi suma consumurilor individuale se repartizează egal pe unitate imobiliară şi se facturează individual”; fapt pentru care repartizarea pozitivă/negativă a consumului de apă înregistrat la nivel de scară se datorează diferenței dintre indexul declarat de locatarii din condominiu și indexul înregistrat pe contorul general”.

 

Alin Cirimpei a mai explicat că a avut numeroase astfel de situații în municipiu și la majoritatea a fost vorba despre avarii. 

După lucrările de remediere au fost eliminate și pierderile. Și nu exclude ca și în această situație să fie fost probleme la subsolul blocului care să fi fost remediate între timp. Sau nu, în cazul în care apar în continuare pe contorul general. 

 

 

Abonament Botosaneanul

Abonează-te, citește Botosaneanul.ro fără reclamă și comentează cât vrei

Autentificare