Într-o lume în care dependențele comportamentale și cele de substanțe psihotrope devin tot mai greu de controlat, este nevoie, mai mult ca oricând, ca oamenii să fie informați, pentru a conștientiza pericolul reprezentat pentru sănătate de orice formă de adicție. Ministerul Apărării Naționale (MApN) derulează o campanie internă de conștientizare a pericolului reprezentat de consumul substanțelor interzise, de jocurile de noroc, de consumul de alcool etc.
Joi, 26 iunie, la sediul MApN, în fața unui public numeros, s-a desfășurat o conferință, având ca temă adicțiile din lumea modernă. Specialiști în toxicologie și psihiatrie, precum și un fost dependent de jocuri de noroc le-au vorbit celor prezenți despre pericolul căderii în mrejele dependențelor de droguri, alcool sau jocuri de noroc.
Inginerul Andrei Bucșă, în vârstă de 35 de ani, originar din Botoșani, și-a deschis sufletul în fața oamenilor pentru a le arăta că se poate învinge dependența. El a povestit cum a ajuns captiv în lumea jocurilor de noroc, dar și cum a reușit, cu sprijin, să-și reconstruiască viața.
„Sunt căsătorit, sunt tatăl a doi copii și sunt dependent de jocuri de noroc. Sunt în abstinență și recuperare de 8 ani și 15 zile”, așa și-a început mărturia Andrei Bucșă, un inginer din Botoșani care a traversat un adevărat calvar din cauza adicției pentru jocurile de noroc.
Totul a început în studenție, în Iași, când un coleg l-a invitat la cazinou. „Cum am ajuns eu la dependența de jocuri de noroc? Fiind student în Iași, un coleg care juca la cazinou m-a invitat să joc cu el. Se întâmplă o chestie foarte interesantă în viața celor care ajung să joace sau să parieze: majoritatea celor care sunt la primul bilet sau la primul contact cu sala de jocuri câștigă. Așa a fost și în cazul meu și m-am gândit, astfel, că n-o să mai fie nevoie să muncesc toată viața pentru că o să ajung să câștig foarte ușor bani. Acei 50 de lei pe care mi-i dădeau părinții ca să supraviețuiesc îi jucam la păcănele. La început, doar o dată pe săptămână, apoi mai des, iar sumele jucate erau din ce în ce mai mari. Nu aveam toți acești bani.”, povestește Andrei.
Pentru a-și alimenta viciul, a început să facă proiecte pentru colegi pe bani. Fără să-și dea seama, se instalase dependența. „Am devenit un mare manipulator și mincinos. Mințeam pe toată lumea.”
În 2017, într-un moment de disperare, a căutat ajutor și a ajuns inițial la Alcoolicii Anonimi. Sprijinul decisiv l-a găsit însă la Centrul ortodox pentru recuperarea din adicții „Sfântul Apostol Andrei” din Botoșani, unde s-a regăsit și a început procesul de vindecare. Astăzi, Andrei îi sprijină el însuși pe cei care trec prin ce a trecut el.
„A trecut prin multe până când, în 2017, căutând un grup de suport, a mers la Alcoolicii Anonimi. Cel mai mare ajutor l-a găsit însă la Centrul ortodox pentru recuperarea din adicții Sfântul Apostol Andrei din Botoșani, unde, la rândul lui, oferă sprijin celor aflați în suferință. Eu aveam probleme cu jocurile de noroc, dar nu erau grupuri de suport pentru jucători atunci. La momentul acesta, în România, sunt multe grupuri de suport, iar jucătorii cu probleme se întâlnesc online zilnic.”
Prin exemplul său, Andrei Bucșă devine o voce importantă în prevenirea și combaterea dependenței de jocuri de noroc, o problemă tot mai prezentă în societatea românească.