Salariații Gărzii de Mediu reclamă că sunt lipsiți inclusiv de suport psihologic și cer renunțarea la tăierea sporului de condiții vătămătoare

Sindicatul Național al Garzii de Mediu (SNGM) a transmis o scrisoare deschisă Administrației Prezidențiale, Parlamentului, Guvernului și Ministerului Mediului prin care atrage atenția ”asupra unei situații care a depășit de mult pragul îngrijorării și care riscă să genereze consecințe ireversibile asupra mediului, sănătății publice și siguranței naționale: colapsul funcțional al Gărzii Naționale de Mediu”.

 

 

”Obligații tot mai mari și drepturi tot mai mici”

 

 

În aceasta se arată că, în timp ce poluatorii și traficanţii de deșeuri ilegale au mijloace tot mai sofisticate pentru a face și acoperi infracţiunile la adresa mediului, comisarii Gărzii Naționale de Mediu (GNM), au obligații tot mai mari și drepturi tot mai mici.

 

Garda Națională de Mediu are, conform legii, atribuții esențiale pentru prevenirea și combaterea poluării, a deșeurilor ilegale, a distrugerii habitatelor naturale, a incendiilor de vegetație necontrolate, a exploatărilor ilegale și a oricăror fapte cu impact negativ asupra mediului și sănătății cetățenilor.

 

Sindicaliștii susțin că. În ciuda acestor lucruri, realitatea din teren este alarmantă:

 

● România are un comisar GNM la 45.000 de locuitori. În alte state europene, acest raport este de 1 la 5.000 – 10.000.

● Mai puțin de 500 de comisari activi trebuie să gestioneze peste 250.000 km², într-un context de creștere a infracționalității de mediu.

● Comisarii de mediu sunt trimiși în teren fără echipamente de protecție, fără dotări corespunzătoare, fără pregătire continuă și fără statut profesional clar.

● Nivelul de salarizare nu reflectă volumul, complexitatea și riscurile activității. Posturile nu mai sunt atractive pentru specialiști, iar uzura fizică și psihică duce la plecări constante din sistem.

 

 

Scrisoare deschisă SNGM

”Suntem tot mai încărcați cu misiuni tot mai specializate, inclusiv din zona de activitate a altor instituții, fără a primi instrumente de acțiune pe măsură. Lipsiți de suport juridic, de suport logistic adecvat și de suport psihologic, acum suntem pe lista tăierilor sporurilor pentru conditii vătămătoare. Pentru comisarii de mediu, reducerea sporurilor pentru condiții vătămătoare înseamnă un atentat la demnitatea profesională, la minima siguranță fizică și financiară”.

 

 

Sporul… înapoi!

 

 

Salariații din sistem reclamă că exercită controale în medii profund toxice: gropi de gunoi, instalații industriale chimice, depozite de deșeuri medicale contaminate, incineratoare de deșeuri, stații de epurare, fabrici de ciment, rafinării.

 

Și menționează că au analize realizate de instituții abilitate care confirmă riscurile la adresa sănătății la care se supun zi de zi.

 

SNGM solicită adoptarea de urgență a următoarelor măsuri:

 

1. Renunțarea la reducerile/ tăierile de sporuri pentru condiții vătămătoare în GNM

2. Reglementarea Serviciului de Permanență în GNM

3. Adoptarea Statutului profesional al comisarului de mediu care să definească atribuţiile, incompatibilităţile, riscurile specifice si protecția juridică a personalului din teren

4. Creșterea numărului de posturi până la un raport rezonabil comisari/locuitori, în conformitate cu standardele europene

5. Dotarea comisarilor cu echipamente de protecție adecvate activității desfășurate

6. Alinierea salarizării la nivelul de responsabilitate, risc și incompatibilitate profesională, similar cu alte structuri cu atribuții de control și ordine publică.

7. Asigurarea formării profesionale continue, printr-un sistem dedicat, permanent și adaptat noilor provocări din domeniul mediului.

 

Amenzile, autorizațiile și avizele unei instituții sunt în aer, angajații s-au pierdut între două unități – VIDEO

 

Abonament BT Pătrat Mov

Abonează-te, citește Botosaneanul.ro fără reclamă și comentează cât vrei

Autentificare