Statisticile care îngrijorează: Un medic de la Botoșani a arătat cu ce se mai droghează tinerii – VIDEO 

Consumul de substanțe interzise este larg răspândit la Botoșani, în ciuda statisticilor care nu reflectă realitatea.

Iar asta deoarece, în general consumatorii nu ajung la spital pentru a fi incluși într-o eventuală situație statistică. 

 

Tinerii și provocările de astăzi 

 

Medicul Laura Jijie lucrează de două decenii în domeniul psihiatriei infantile. A trecut de la tratarea dependențelor de calculator, la altele mai de actualitate. Cea de gadgeturi dar, mai gravă, cea a consumului de droguri. 

 

„Tinerii se droghează cu tot ce prind”, spune medicul primar din cadrul Spitalului Județean Mavromati care arată mai departe că, teoretic la Botoșani sunt consumatori de droguri doar 3% dintre tineri. 

Majoritatea nu merg la spital, ori în alte cazuri părinții refuză să-i ducă la tratament. 

 

Familia, prima verigă slabă 

 

Și nu au fost puține momentele în care a fost solicitată în gardă pentru adolescenți care s-au drogat cu alcool și medicamente, canabis sau amfetamine.

 

dr. Laura Jijie, medic primar de psihiatrie pediatrică

„Combinația de obicei este multiplă, poli-consumul este caracteristic iar familia, iarăși proveniența din medii defavorizate, carențiale, fără supraveghere parentală, familia lărgită, numeroși membri mi-au cerut să curăț sângele și după aceea să-l poată lua acasă. Sunt limitați în ceea ce privește gravitatea problemelor cu care se confruntă și genul acesta de tineri au avut multiple internări, patru – șase internări repetate pentru că nu se rezolvă problema. Adolescentul este lăsat să vagabondeze, nu-i este lăsată alternativă, din păcate suntem și noi limitați în ceea ce privește tratamentul pe termen lung”,

 

Apoi, statul 

 

Nici statul nu excelează în această luptă cu drogurile iar în acest sens stă dovada că nu există centre pentru adolescenți specializate pe consumul de droguri. 

Sau, nu există suficiente astfel de centre, față de cererea mare de pe piață. 

 

dr. Laura Jijie, medic primar de psihiatrie pediatrică

„Avem trei adolescenți care au ajuns la Centrul Voila, un spital de cronici din Prahova, astfel încât acolo au stat în jur de o lună, o lună și ceva pentru a trata dependența de droguri. Centrul Antidrog din Botoșani s-a desființat, deși există programe de prevenție în licee privind consumul de droguri, sunt insuficiente”,

 

Statisticile arată că:

 

  • 83% dintre adolescenți au consumat cel puțin o dată alcool
  • 16% au consumat cel puțin o dată droguri ilicite
  • 30% dintre adolescenți au fumat în ultima lună 

 

Consumul de astfel de substanțe este cauzat de curiozitate, presiunea grupului, inexistența unor probleme emoționale cum ar fi stima de sine negativă, lipsa de alternative la timpul liber și care favorizează aceste adicții. 

 

Sursa foto - vice.com

 

Abonament Botosaneanul

Abonează-te, citește Botosaneanul.ro fără reclamă și comentează cât vrei

Autentificare