ITM Botoşani: Când au voie angajații să se „certe” cu șefii... legal vorbind

Conflictul colectiv de muncă este conflictul de muncă ce intervine între angajați și angajatori având ca obiect începerea, desfășurarea sau încheierea negocierilor privind contractele ori acordurile colective de muncă.

 

Dreptul angajaților/lucrătorilor de a declanșa conflicte colective de muncă în legătură cu începerea, desfășurarea și încheierea negocierilor contractelor colective de muncă este garantat de lege.


Deși acest drept este garantat, nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaților pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ.


Conflictele colective de muncă pot fi declanșate în următoarele situații:


-    angajatorul sau organizația patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condițiile în care nu are încheiat un astfel de contract sau acord ori cel anterior a încetat;
-    angajatorul sau organizația patronală nu acceptă revendicările formulate de angajați; 
-    părțile nu ajung la o înțelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor.


Atunci când există premisele declanșării unui conflict colectiv de muncă, organizațiile sindicale reprezentative sau reprezentanții angajaților, după caz, vor sesiza în scris angajatorul, respectiv organizația patronală, despre această situație, precizând revendicările angajaților, motivarea acestora, precum și propunerile de soluționare.


Angajatorul sau organizația patronală, după caz, are obligația să primească și să înregistreze sesizarea și să răspundă, în scris, în termen de două zile lucrătoare de la primirea sesizării, cu precizarea punctului de vedere pentru fiecare dintre revendicările formulate.   


Obligația organizației sindicale sau a reprezentanților salariaților de a sesiza angajatorul sau organizația patronală se consideră îndeplinită și în cazul în care revendicările, motivarea și propunerile de soluționare sunt exprimate de sindicatul reprezentativ sau de către reprezentanții aleși ai angajaților cu ocazia întâlnirii cu reprezentanții angajatorului ori ai organizației patronale, dacă discuțiile purtate au fost consemnate într-un proces-verbal.


Pe durata valabilității unui contract sau acord colectiv de muncă angajații nu pot declanșa conflictul colectiv de muncă. Eventualele divergențe ori încălcări ale prevederilor contractelor sau acorduri colective de muncă vor fi soluționate fie pe cale amiabilă, fie prin intermediul instanțelor competente, nefiind totuși excluse proteste spontane care nu sunt organizate de către organizațiile sindicale sau de reprezentanții salariaților.


În cazul în care, în urma dezbaterilor, se ajunge la un acord cu privire la soluționarea revendicărilor formulate, conflictul colectiv de muncă se consideră încheiat.

 

Abonament Botosaneanul

Abonează-te, citește Botosaneanul.ro fără reclamă și comentează cât vrei

Autentificare