Muzeul demolează un rezervor de păcură, două proiecte de modernizare a clădirii care va consuma MAI MULTĂ energie – VIDEO 

Întruniți marți dimineață în cadrul ședinței ordinare aferente lunii mai, consilierii județeni au aprobat documentația tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici pentru “Reabilitarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Muzeului Județean Botoșani”.

 

Rezervorul de păcură de la muzeu, exponat de... muzeu 

 


Clădirea din Pietonalul Unirii este renovată prin Compania Națională de Investiții (CNI), cu sincope însă cauzate de întârzierea plăților
Proiectul dezbătut astăzi în plenul Consiliului Județean, căruia i se subordonează Muzeul Județean, este unul complementar celui derulat prin CNI și vizează dezafectarea și demolarea fostului rezervor de păcură și refacerea împrejmuirii perimetrale. 


Potrivit expertizei tehnice, fostul rezervor de păcură, neutilizat, este într-o stare ridicată de colmatare, fiind inutilizabil. 


Din cauza vechimii elementelor structurale și a degradărilor cauzate de acțiunea factorilor climatici externi, precum și a procesului de îmbătrânire a materialelor, împrejmuirea se află în proces de degradare, atât structural cât și la nivelul finisajelor, necesitând intervenții urgente.


Totodată, pe fațada principală, în zona accesului în clădire, s-a propus amplasarea unui panou informatic digital, care să cuprindă informații despre taxele de vizitare și activitățile instituției tip info chioșc.

 

 

Două proiecte, consum mai mare de energie

 


Șeful CJ s-a arătat însă contrariat de faptul că, deși s-au alocat bani pentru acest obiectiv atât de la CNI, cât și locale, consumul de energie nu va scădea. 


Valeriu Iftime, președinte CJ Botoșani

”O lume întreagă luptă pentru eficiență energetică, pentru reducerea consumului de energie, iar noi reabilităm Muzeul și... este o întrebare firească astăzi. În mod normal, un obiectiv ca acesta, teoretic nu ar trebui să aibă un consum energetic mai mare având în vedere tehnologiile care sunt acum, panouri solare sau alt sistem”. 


Directorul Muzeului Județean, Aurel Melniciuc, a explicat că așa a întocmit Compania Națională de Investiții proiectul, iar din aparatul propriu al CJ i s-a transmis președintelui că imobilul este monument istoric și regulile de alimentare cu energie sunt stricte, nefiind permisă montarea de panouri solare.

 

0 lei este valoarea estimată a lucrărilor, suma urmând să fie asigurată din bugetul local. 

 

Directorul Muzeului Judetean, explicații în fața consilierilor despre lucrările întrerupte - VIDEO

 


 

Abonează-te, citește Botosaneanul.ro fără reclamă și comentează cât vrei

Autentificare