O familie din Botoșani s-a întors în ţară după şapte ani petrecuţi în Italia și a pariat pe Crama Jitar, care produce 5.000 de sticle de vin anual

Planurile de viitor implică şi deschiderea unui punct gastronomic local şi atragerea de turişti la cramă.

 

Primele vinuri ecologice din Botoșani

 

Sebastian şi Ioana Jitariu au lucrat mai mulţi ani în Italia unde au învătat tainele viticulturii, iar în 2021 au pus pe piaţă primele vinuri ecologice sub brandul Crama Jitar, un nume nou în domeniul producţiei de vin şi singura afacere de acest tip din judeţul Botoşani.

 

În Italia am învăţat cum se vinifică, mi-a plăcut foarte mult şi mi-am dorit să ne întoarcem în România şi să aplicăm ceea ce am învăţat acolo. (...) Mi-a plăcut foarte mult ideea de agricultură ecologică. Mai apoi, într-o seară, stând la un pahar de vin cu soţia mea am decis să plantăm o viţă de vie. Aveam teren la părinţii mei aici, în comuna Frumuşica”, a povestit Sebastian Jitariu în cadrul emisiunii Afaceri de la Zero, scrie zf.ro.

 

Au început de la 0

 

Ei au început să lucreze la cramă încă din 2019, iar în 2021 au făcut primele vinuri din soiurile Fetească albă şi Fetească Neagră. Practic, la început, cei doi antreprenori au investit în cramă tot ce au câştigat în Italia, dar s-au împrutat şi la familie şi la prieteni.

 

Sebastian Jitariu, antreprenor

„Am început cu o suprafaţă de un hectar pe care am plantat Fetească albă, Fetească neagră şi mai apoi Sauvignon blanc, iar anul acesta am extins suprafaţa cu încă două hectare arendată de Fetească albă. Deci în momentul de faţă avem Fetească Albă, Fetească neagră ca şi vinuri, dar şi Sauvignon blanc şi Pinot gris. Feteasca neagră avem în două variante, una este maturată în stejar şase luni şi una este nematurată în stare proaspătă, fresh”.

 

Planurile de viitor

 

Vinurile se găsesc pe cramajitar.ro, dar şi în băcănii din Botoşani, Suceava, Iaşi etc. Momentan, Crama Jitar produce circa 4.000-5.000 de sticle anual din toate sortimentele. Planurile de viitor implică şi deschiderea unui punct gastronomic local şi atragerea de turişti la cramă.

 

Sebastian Jitariu, antreprenor

„Avem început un proiect de dezvoltare a unui spaţiu în care să facem degustări şi chiar şi cazare pe viitor, să aducem clienţii, să le oferim o experienţă vitivinicolă plăcută, relaxantă în viile noastre. Pentru cramă, următorul pas este să ne extindem în Horeca”

 

Gastronomie și vinuri

 

El adaugă că nu exclude varianta exporturilor, însă deocamdată se concentrează pe piaţa internă.

 

Sebastian Jitariu

„În următorii 3-5 ani cred că va trebui să fim clar la trei-patru hectare de viţă de vie, cu un spaţiu de degustare, camere de cazare, lume multă, evenimente şi voie bună. Soţia mea găteşte foarte bine, ea asta a făcut în Italia şi sperăm că le vom putea oferi clienţilor noştri experienţă gastronomică asociată cu vinurile noastre şi relaxare”.

 

Crama produce vinuri din soiurile Fetească albă, Fetească neagră, Sauvignon blanc şi Pinot gris.

 

(Foto: Facebook)

 

Abonament Botosaneanul

Abonează-te, citește Botosaneanul.ro fără reclamă și comentează cât vrei

Autentificare