O instituție care trebuia să ajute săracii a plătit ajutoare propriilor angajați, inclusiv unei funcționare cu vilă într-un cartier select

Zeci de angajați ai Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), instituție care se află în subordinea Ministerului Muncii și care are și o filială județeană la Botoșani, au primit, în perioada 2017-2025, din partea unității la care lucrează, ajutoare de urgență de peste 185.000 de lei.

 

 

”Săraci” cu vilă și două apartamente

 

 

Investigația realizată de G4Media.ro și preluată de HotNews.ro, bazată pe informațiile unui avertizor de integritate și pe documente oficiale, arată că instituția prin care Ministerul Muncii plătește toate tipurile de indemnizații sociale din România a acordat și ajutoare de urgență.

 

Deși ANPIS susține că în majoritatea cazurilor banii au fost acordați pentru angajați care sufereau de boli foarte grave, potrivit publicației citate, pe lista beneficiarilor s-au aflat:

 

- o persoană din instituție care deținea două apartamente în București și avea un venit de 6.400 lei lunar net;

- o angajată de la Oradea în al cărei apartament s-a produs un incendiu din cauza unei lumânări lăsată nesupravegheată;

- fratele unei șefe de la vârful ANPIS, un angajat care a primit bani pentru o proteză auditivă, deși avea un salariu de 7.400 lei net;

- o angajată de la Iași care deținea o vilă într-un cartier select din oraș.

 

 

Oameni care chiar aveau nevoie de ajutoare, puși pe lista de așteptare

 

 

Există îndoieli cu privire la imparțialitatea modului în care au fost împărțite aceste sume, fiind susținute de inadvertențe descoperite de G4Media.ro în documente interne ale Agenției puse la dispoziție de un avertizor de integritate.

 

Acesta susține că aprobarea dosarelor pentru colegii din ANPIS a avut loc preferențial de multe ori și că persoane obișnuite, aflate în situații similare și îndreptățite să fie ajutate, au fost respinse.

 

Pe lângă angajații instituției, au primit astfel de ajutoare, mai rapid și beneficiind de sprijin, și rude ale unor persoane de la vârful instituției, potrivit avertizorului de integritate.

 

 

Ministrul trimite corpul de control

 

 

Potrivit ANPIS, majoritatea angajaților care au primit ajutoare de urgență „s-au confruntat cu probleme grave de sănătate, precum tumori maligne, tratamente oncologice, metastaze sau alte afecțiuni severe”.

 

După apariția investigației, ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să înceapă, luni, o anchetă referitoare la ajutoarele de urgență care au fost acordate angajaților din Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) iar directorul general al instituției a fost convocat pentru a da explicații în legătură cu acest subiect.

 

Potrivit sursei citate, orice abatere de la lege sau normele în vigoare va fi sancționată drastic și de îndată.

 

La Botoșani, Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială s-a aflat primăvara aceasta în mijlocul unui scandal cu oamenii care trăiau în condiții mizere într-un azil privat, ocupat cu mult peste capacitatea maximă

 

FOTO: Fanatik.ro

 

 

Abonament BT Pătrat Mov

Abonează-te, citește Botosaneanul.ro fără reclamă și comentează cât vrei

Autentificare

Pericol de inundații, codul galben a fost prelungit

Sergiu Bălășcău

Jul 27, 2025