O parohie mult încercată din Botoșani împlinește 28 de ani de la înființare
Parohia Izvorul Tămăduirii din Cartierul „Parcul Tineretului” al municipiului Botoșani s-a înfiinţat în conformitate cu Decizia Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor, în ședința din data de 1 mai 1997, prezidată la acea vreme de Înaltpreasfinţitul Daniel, Arhiepiscop al Iașilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, având hramurile „Izvorul Tămăduirii” şi „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie”.
În data de 31 iulie 1997, Consiliul Local al municipiului Botoșani a aprobat acordarea unei suprafeţe de teren. Construirea unei biserici în Cartierul muncitoresc Parcul Tineretului, reprezintă dreptatea făcută locuitorilor după 20 de ani.
În anul 1977, pentru orașul Botoșani, Parcul Tineretului însemna cartierul tinerilor muncitori (proveniți mai mult din mediul rural) care lucrau la noile „întreprinderi” ale industrializării: Fabrica de confecții, Uzinele textile, Electrocontact, Întreprinderea de articole tehnice din cauciuc, IMAIA, și altele.
Cartierul muncitorilor avea toate condițiile de viață: ansamblu de locuințe (apartamente, garsoniere, cămine de nefamiliști), școală, spital pentru copii, magazin alimentar cu autoservire, internat pentru elevi, cantină cu sală de mese, loc de joacă pentru copii, loc de scuturat covoare, parc de relaxare, chiar și … bloc turn!
Un singur lucru lipsea, cel mai important: BISERICA. În anul 1997, la 1 mai, odată cu înființarea parohiei, s-a făcut dreptate pentru muncitori și copii lor. Pentru toți din PARC a venit IZVORUL, Izvorul Maicii Domnului.
Parohia. Înfiinţată în anul 1997 în baza Proiectului de reorganizare a parohiilor iniţiat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, parohia se află în partea de S-E a municipiului Botoşani. Căi de acces: rutieră şi feroviară (staţia fiind la 4 km). Număr de locuinţe: 47 blocuri şi 62 de case; 1.267 de familii. Situată în cea mai săracă zonă a municipiului, parohia are o populaţie cu situaţie economică scăzută. Nu sunt firme, activităţile economice de bază sunt comerţul cu amănuntul, produse alimentare şi nealimentare. În parohie locuiesc 150 familii de rromi cu o situaţie materială precară şi probleme de sănătate.
Preotul paroh, Ioan Alupoaiei, este numit la 1 decembrie 2001. Terenul pentru construcţia bisericii (1400 mp) a fost dat în folosinţă gratuită de Consiliul Local la 18 septembrie 2002.
Primul locaş de rugăciune. Cu fonduri obţinute prin colectă de la enoriaşi, de la societăţi comerciale şi de la persoane colaboratoare s-a amenajat un loc de rugăciune format dintr-un tramvai dezafectat şi un altar construit din lemn în prelungirea acestuia.
„Biserica din tramvai”, cum s-a numit acest loc de rugăciune, a funcţionat între 13 martie – 25 noiembrie 2003.
Capela din scândură. P.S. Episcop Vicar Calinic Botoşăneanul a recomandat în urma unei vizite canonice, construirea unei capele mai mari din scândură. Pe locul tramvaiului s-a prelungit construcţia de la altar şi în data de 25 noiembrie 2003 s-a realizat un locaş mare pentru rugăciune. Această capelă a fost împodobită în interior cu icoane şi dotată cu obiecte de cult, cărţi, alte obiecte şi accesorii pentru a se putea săvârşi toate slujbele bisericeşti. Timp de aproape 6 ani, în acest locaş s-au săvârşit botezuri, cununii, înmormântări, Sfânta Liturghie, Utrenia, Vecernia, Sfântul Maslu şi alte slujbe bisericeşti precum şi cateheze pentru copii şi credincioşi.
În data de 1 aprilie 2009, capela a fost incendiată de o mână criminală şi a ars în totalitate, nemaiputându-se recupera nimic.
Biserica de zid. În data de 28 iulie 2004 s-au început săpăturile la fundaţia bisericii, iar la 15 noiembrie 2004 s-a turnat betonul. Sfinţirea temeliei din data de 29 iunie 2006, s-a săvârşit de către P.S. Episcop Vicar Calinic Botoşăneanul.
Zidirea bisericii s-a efectuat în următoarele perioade: 13 mai – 23 noiembrie 2007, 3 martie – 10 octombrie 2008, 27 aprilie – 15 octombrie 2009.
Primul acoperiş al bisericii, care cuprindea şi turnul de pe naos, s-a realizat în următoarele perioade: 19 octombrie – 18 decembrie 2009, 1 martie – 7 iunie 2010.
În data de 8 iunie 2010, acoperişul a fost mistuit de un incendiu, nemaiputându-se recupera nimic.
Turnul actual al bisericii, zidit în formă octogonală şi acoperit cu tablă de cupru, s-a executat în perioada 11 iunie – 30 septembrie 2012.
Acoperişul actual s-a realizat în perioada 2 aprilie – 12 noiembrie 2012. Absida altarului şi absidele laterale s-au acoperit cu tablă de cupru în lunile noiembrie 2012 şi ianuarie, aprilie şi mai 2013. În septembrie 2013 s-a finalizat acoperişul.
Parohia „Izvorul Tămăduirii” din Cartierul Parcul Tineretului al municipiului Botoșani, are astăzi, la 28 de ani după înființare, o biserică frumoasă, cu pictură în Sfântul Altar și multe obiecte de mobilier.
Preotul actual, Daniel Țăranu săvârșește slujbe și ierurgii spre slava lui Dumnezeu și folosul credincioșilor.
Sărbătoare la Toastmasters: Gala 500
May 25, 2025
COD GALBEN de ploi prelungit pentru judeţul Botoşani
May 25, 2025