Ischemic, care înseamnă înfundarea unui vas de sânge și hemoragic. Se produce prin întreruperea alimentării cu sânge a unei părți din creier, astfel încât țesutul cerebral din regiunea afectată nu mai poate primi oxigen și nutrienți. Celulele cerebrale încep să moară încă din primele minute, în funcție de severitatea ocluziei și de existența sau nu a circulației colaterale.
Și a început să afecteze și tinerii.
Dr. Cristina Luchian, medic specialist neurolog
„Cea mai tânără pacientă pe care am înregistrat-o zilele trecute are 35 de ani. Un AVC hemoragic, probabil acolo, suntem în curs de cercetare, este vorba despre o malformație intravenoasă, un ghemuleț de vase anormale. Dar, într-adevăr vârsta a scăzut”
Din cauza stării de stres la care ne supunem organismul, spun medicii specialiști. A stilului de viață prea dezordonat și chiar a modului în care ne alimentăm. Nemaivorbind de viciile pe care le au majoritatea persoanelor.
Dr. Cristina Luchian, medic specialist neurolog
„Stilul de viață predominant, mult stres. Vedem și noi și dvs. vedeți, a intervenit un termen limită, mă stresez, mă agit, nu dorm noaptea, mai bag o cafea peste ce am avut sau un energizant. Poate unii mai sunt cu viciile și în momentele de stres tindem să apelăm mai mult la vicii ca să ne liniștim. Un stil de viață nesănătos, mâncat gras, la fast-food, mâncarea care este disponibilă imediat, dar care nu este sănătoasă. Este o bombă calorică acolo, din când în când de o poftă, dar nu să fie regulă”
Medicii spun că depinde foarte mult de localizarea AVC-ului care poate avea în unele cazuri efecte extreme.
Suferă atât pacientul care supraviețuiește unui astfel de accident cât și cei din jurul lui. Persoana vătămată de un AVC ajunge de cele mai multe ori captivă în propriul corp.
Dr. Cristina Luchian, medic specialist neurolog
„Dacă pacientul rămâne țintuit la pat, povara îngrijirii lui cade pe familie. Iar pentru pacient, vă dați seama că, văzându-te neputincios, nu mai ești ca înainte, nici nu vreau să mă gândesc ce este în sufletul lor. Depinde și de localizarea accidentului vascular, unii își conștientizează deficitele, vizibil suferă, încercăm și noi să-i ajutăm cu dna psiholog, dar asta este din păcate. În momentul în care se pierde capital nervos, deficitele sunt ireversibile”
Acesta este intervalul în care trebuie să se intervină de urgență. Celulele cerebrale încep să moară încă din primele minute, în funcție de severitatea ocluziei și de existența sau nu a circulației colaterale.
Asigurarea unui tratament prompt este esențială pentru evoluția ulterioară. Intervenția rapidă poate reduce extensia leziunilor de la nivelul creierului și complicațiile pe termen lung.
„În primele patru ore, dacă pacientul se prezintă la timp, poate fi eligibil pentru tromboliza intravenoasă. Anul trecut au fost 28 de tromboliză, număr pe care noi ne-am dori să crească. Au fost 28 și 700 de pacienți cu AVC. Majoritatea ajung prea târziu. Nu realizează, este acel: mai stau că-mi trece. Și orice minut pierdut, înseamnă creier”, a continuat să explice dr. Cristina Luchian.
Sunt simptome specifice care sunt ușor de recunoscut. Ba chiar, la momentul în care vocea de la 112 le aude, se declanșează un protocol de urgență pentru salvarea celui afectat.
Din nefericire, la Botoșani din peste 700 de pacienți, doar 28 au ajuns în primele patru ore.
Cum recunoaștem un AVC? Dr. Cristina Luchian: „Asimetria facială. Îi cade colțul gurii, o mână sau un picior dintr-o parte nu au putere, dificultăți în vorbire. Orice problemă care se instalează brusc, subit, se sună la 112 și se anunță. Avem protocol de AVC pe parte de tratament cu tromboliză, s-a instituit codul AVC. Când dispecerul aude aceste lucruri pe care vi le-am spus, deja se încearcă să se prioritizeze transportul cu ambulanța ca să fie adus cât mai repede la noi”.
Pacienții botoșăneni care suferă de AVC, salvați de medicii din Suceava
Printr-un set de analize pe care este indicat să îl facem anual.
Mai ales după un anumit prag de vârstă sau dacă suntem conștienți că stilul nostru de viață nu poate fi descris drept unul 100% sănătos.
Dr. Cristina Luchian, medic specialist neurolog
„Au fost cândva prin 2008 acele analize gratuite impuse de stat. Au arătat foarte mult cazuri de diabet, ș.a.m.d. Ceea ce este problemă la noi în țară este lipsa unui program de prevenție primară foarte bine pus la punct. La mașină, dacă nu avem ITP ne oprește Poliția, ne ridică plăcuțele și certificatul și nu mai avem voie să circulăm. A devenit deja prea frecvent, mai ales la pacienții de 60 – 70 de ani care la momentul internării cu AVC severe și le găsim asociate și alte boli, acel motiv de laudă pentru ei dar nu și pentru mine: nu am văzut niciodată medicul. Nu e bine”
Concedii medicale pentru vacanțe: Ministrul Sănătății declanșează controale și la Botoșani
Click pe video pentru mai multe informații utile de care pot depinde viața dvs. dar și a celor din jur