Controalele efectuate de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE) al Poliției au durat aproape o lună.
Polițiștii botoșăneni au urmărit acele locații în care s-ar putea practica evaziunea fiscală.
Sunt anumite locuri unde arareori este eliberat bonul fiscal.
Acolo au ajuns cei de la „Poliția Economică”
Tudor Costîn, inspector șef IPJ Botoșani
„La nivelul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, în perioada 21 mai - 15 iunie, a fost desfășurat o amplă activitate de control care a vizat domeniile care nu, sau evită să fiscalizează veniturile în integralitatea lor”,
Locurile de unde șansele să pleci fără bon fiscal sunt extrem de ridicate sunt saloanele de înfrumusețare sau service-urile auto.
Alte locuri de unde este exclus să pleci la bon fiscal sunt spălătoriile de tip self-service și unde utilizatorii introduc bancnotele într-un aparat pentru ca serviciul să devină funcțional.
Tudor Costîn, inspector șef IPJ Botoșani
„Au fost verificate în total un număr de 157 de locații, cu scopul de a identifica neregulile și de a încuraja respectarea legislației în vigoare. Este important ca toți operatorii economici să funcționeze într-un cadru legal și corect, pentru a asigura un climat concurențial sănătos și pentru a proteja interesele consumatorilor”,
În urma neregulilor constatate au fost aplicate sancțiuni în valoare de 400.000 de lei și au fost confiscați peste 23.000 de lei, reprezentând numerar nefiscalizat.
Adică sume de bani care au fost găsite în aceste spații profesionale și care nu erau introduse în casa de marcat dar nici trecute într-un caiet special la categoria „banilor personali”.
În schimb, nu au existat controale la persoane care practică servicii înscrise în sfera publică, însă de la domiciliu, fără niciun fel de fiscalizare a veniturilor.
Cu titlu de exemplu sunt acele persoane care obișnuiesc să ofere servicii de manichiură sau coafură și uneori de masaj.
În locuințele proprii au amenajate adevărate „saloane”, iar clientela este făcută pe bază de recomandări, de la persoană la persoană sau pe rețelele de socializare.
În astfel de situații polițiștii de criminalitate economică pot interveni doar pe bază de sesizări. În prealabil, poartă o corespondență cu Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) pentru a constata dacă persoana își fiscalizează veniturile obținute din serviciile prestate la domiciliu.
Nu au fost înregistrate sesizări la Poliția Botoșani cu privire la saloane de înfrumusețare clandestine care funcționează în apartamente sau case private și care nu sunt verificate de instituțiile statului.