Barna critică actualul sistem de impozitare pe suprafață și susține introducerea valorii de piață ca reper pentru taxarea locuințelor. Oficialul a vorbit și despre necesitatea unei reforme în impozitarea autoturismelor, limitarea excepțiilor fiscale și reglementarea veniturilor din companiile de stat, acolo unde salariile ajung la mii de euro.
Barna a spus că nu este normală impozitarea pe suprafață în condițiile în care valoarea de piață a imobilelor este, de exemplu, de 10 ori mai mare.
„100 de metri pătrați – am dat de exemplu Borsec, care este oraș – nu se compară cu 100 de metri pătrați la București. Și atunci trebuie să intervină această valoare, acest element al valorii de piață și imobilele să fie impozitate în funcție de această valoare”, a spus Barna.
El a afirmat că și în cazul autoturismelor trebuie regândit sistemul de impozitare: „Nu taxă de mediu în niciun caz, dar lucrurile trebuie echilibrate, pentru că sunt autoturisme pentru care se plătesc 40 de lei impozit și sunt de 10 ori mai poluante decât cele pentru care se plătește 100 de lei impozit. Și acolo lucrurile trebuie așezate. Am avut astăzi o discuție cu producătorii și cu importatorii de autoturisme. Au și dânșii propunere, au și primarii propuneri”.
Practic, pe lângă reduceri de scheme de personal la primării și consilii județene, sunt prevăzute și instrumente de executare silite și de colectare de taxe, dar și eliminarea de excepții și de scutiri la plata impozitelor. Barna spune că s-a ajuns ca persoane cu handicap de vedere care nu conduc autoturisme să aibă pe numele lor cele mai scumpe și cele mai poluante mașini, pentru că aceste persoane sunt scutite de impozit.
În ceea ce privește pachetul pentru companiile de stat, Barna a spus că o să fie un act normativ prin care se vor limita și indemnizațiile și se vor stabili și salariile în instituțiile autofinanțate, unde salariile sunt de ordinul miilor de euro. În aceste cazuri, însă, trebuie modificată legea în Parlament.