Amenzile, autorizațiile și avizele unei instituții sunt în aer, angajații s-au pierdut între două unități – VIDEO 

Înființarea haotică a Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP) prin fuziunea dintre Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate pune sub semnul întrebării majoritatea actelor emise de noua instituție.

 

 

Noua instituție are doar trei angajați, toți la București 

 


Potrivit OUG 103/2004, organizarea și funcționarea ANMAP trebuiau stabilite în 60 de zile, practic până la finalul lunii octombrie a anului trecut. 


Abia pe 3 aprilie s-a adoptat însă HG 311/2025 și în baza acestui act normativ președintele noii instituții și-a delegat din competențe către directorii executivi ai agențiilor județene. 


Dana Boariu, reprezentant al salariaților din Botoșani

”Această nouă structură creată, Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate, care are doar trei angajați, la nivel central, încă nu a venit cu o organigramă detaliată pentru structurile din subordine, nu a prezentat Ministerului Mediului nici până la această oră un regulament de organizare și funcționare pentru a fi aprobată funcționarea noastră și nici stat de funcție nu există pentru noua structură și nici protocol de predare-primire. Nici conturi, nici nimic. Deci noi suntem între două legislații”.


Mai concret, acești directori către care s-au delegat competențe, nu au fost preluați din punct de vedere juridic de către ANMAP.

 

 

Semnează acte angajați care nu prea sunt... angajați

 


Și nu doar ei! Nici protocoalele de predare-primire al patrimoniului și al personalului nu au fost încheiate. 


Practic, se ajunge în situația ca unii angajați să semneze documente în numele ANMAP fără însă că ei să fi fost efectiv preluați de această instituție. 

 

Dana Boariu, reprezentant al salariaților din Botoșani

”Legislația de mediu nu s-a modificat cu nimic, deci noi o aplicăm în continuare, dar nu știm dacă calitatea noastră de angajați la APM Botoșani, respectiv la ANMAP, județul Botoșani, este suficient de bine argumentată legal în acest moment”.

 

 

Care avize? Care amenzi? Cele emise de salariații care nu au fost preluați?

 


Iar marea problemă o reprezintă avizele și autorizațiile pe care ANMAP le eliberează pentru o sumedenie de investiții și care ar putea fi lovite de nulitate. 


Și asta nu este tot. Amenzile aplicate de Garda de Mediu, care de altfel a avut reprezentant la protestul de joi dimineață, ar putea fi desființate. 


Dana Boariu, reprezentant al salariaților din Botoșani

”Inclusiv ceea ce controlează cei de la Gardă și dau sancțiuni pentru nerespectarea actelor de reglementare, a prevederilor din actele de reglementare care vin și transpun legislația de mediu, aceste sancțiuni pot fi lovite ușor de în unitate, pentru că ceea ce emitem noi este pus sub semnul întrebării: este legal sau nu este legal?”

 

 

Hotărârea de Guvern care a declanșat haosul, contestată în instanță

 


De altfel, adoptarea HG 311/2025 privind organizarea și funcționarea noii ANMAP produce un blocaj instituțional grav, punând în pericol protecția mediului și continuitatea serviciului public în România, a avertizat Ecolegal, o organizație neguvernamentală ce are drept scop protejarea mediului înconjurător.


ONG-ul a tras un semnal de alarmă și a arătat că, în lipsa angajării efective a funcționarilor publici în cadrul ANMAP, devin imposibile continuarea procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului, emiterea avizelor, acordurilor și autorizațiilor de mediu sau adoptarea deciziilor administrative în cadrul ariilor protejate. 


Ca atare, Asociația Ecolegal a solicitat Guvernului completarea de urgență a HG 311/2025 cu un articol tranzitoriu care să mențină în funcție personalul actual până la finalizarea transferului în ANMAP, emiterea unei note oficiale interpretative privind statutul funcționarilor în această perioadă și informarea structurilor teritoriale și a funcționarilor asupra obligațiilor și drepturilor în această perioadă critică.


Asociația Ecolegal a transmis o plângere prealabila Guvernului în vederea modificării HG nr. 311/2025.


Ulterior, Ecolegal a înaintat în instanță două acțiuni, una de suspendare a HG 311/2025, iar cealaltă de anulare a acestui act normativ ”cu șanse foarte mari de reușită” potrivit Danei Boariu, în opinia căreia un verdict favorabil ”va arunca în aer complet sistemul de mediu”. 

 

Sindicaliștii de la Apele Române atacă deciziile Guvernului: Un atentat la siguranța publică - VIDEO 
 

Abonament Botosaneanul

Abonează-te, citește Botosaneanul.ro fără reclamă și comentează cât vrei

Autentificare