A trecut aproape jumătate din vară și până la acest moment nu s-au înregistrat probleme cu furnizarea apei către Flămânzi și Dorohoi. Două zone ale județului care aveau de suferit pe timpul verii.
Probleme pe zona Dorohoi nu datau de mulți ani însă afectau și acolo mii de botoșăneni.
Mai ales pe timpul verii când consumul de apă este mai ridicat.
Alin Cirimpei, director general SC Nova Apaserv SA
„După cum am promis la începutul mandatului, reprezenta o prioritate având în vedere numărul de persoane și localități impactate în zona respectivă. Am avut un proiect și este în stadiu de 96% finalizat în momentul de față, prin care noi ne-am dorit să creștem capacitatea de transport a apei de la Leorda către Dorohoi. Și atunci am avut investiții în starea de pompare Leorda unde am făcut o altă investiție pe partea de hidraulică, pompe. Partea de Dorohoi, unde am reabilitat tot ce înseamnă rezervoare de capacitate mare, plus hidraulica în stația din Dealu Mare, echipamente de monitorizare, reparații făcute pe traseu, în porțiunile în care aveam foarte mari pierderi”,
La acest moment capacitatea de furnizare a apei spre Dorohoi a crescut cu 25% față de cantitatea furnizată în anii precedenți.
Mai mult, programul de furnizare nu a mai fost raționalizat și nici nu s-au mai înregistrat avarii față de cele programate.
Situația conductei care duce apă la Flămânzi nu a fost atât de complicată cum a tot fost prezentată sub formă de explicație pentru zilele caniculare în care oamenii din sud nu aveau apă.
A fost nevoie de o analiză și câteva soluții tehnice pentru reechilibrarea rețelei în zonă.
La Copălău spre exemplu o stație capta aproape toată apa din rețea și o direcționa către unul dintre satele aparținătoare. În respectivul rezervor, cu ajutor unor convertizoare a fost limitată cantitatea captată în funcție de necesarul de apă. Și astfel, diferența a ajuns către consumatorii de la capătul rețelei.
Alin Cirimpei, director general SC Nova Apaserv SA
„La Flămânzi am verificat tot ce înseamnă traseu, care pleacă din Botoșani până în Flămânzi efectiv. Erau câteva stații de pompare care nu erau corelate în funcționare și atunci erau momente din zi când pleca tot debitul către o anumită localitate și ne impacta finalul conductei, adică Flămânziul. Am echilibrat cât de cât sistemul din acest punct de vedere”
De asemenea a fost suplimentat și debitul care pleacă din stația de la Botoșani cu ajutorul unor pompe.
Mai mult, șefii de la „Apă” susțin că depun eforturi și pentru reducerea duratei intervențiilor la avarii.
Avariile vor fi făcute în presiune, ceea ce înseamnă că vor fi utilizate o serie de coliere de reparații rapide care sunt achiziționate în acest moment.