Religia intră în lista opționalelor de bacalaureat. Primii care vor da examenul după o formulă nouă sunt elevii care intră la toamnă în clasa a opta. În cazul lor, proba profilului va conține o materie obligatorie și una la alegere.
Pe de altă parte, a treia probă scrisă, cea din profilul opus dorită de candidat, nu va mai fi inclusă în calculul mediei finale, ci va primi un simplu calificativ.
Față de exact acum o sută de ani, când 30 de tineri îngroziți au concurat în primul bacalaureat din România, examenul a ajuns mai degrabă un test facultativ de memorie decât de gândire și analiză.
După un secol, avem structura unui nou bacalaureat, pe care elevii care trec în clasa a opta acum îl vor da în vara lui 2030. Vor fi trei probe orale: comunicare în limba română, competențe în două limbi străine – în loc de una, cum e în prezent – și competențe digitale.
Și la probele scrise sunt schimbări importante, deși, teoretic, rămân tot 3: limba română, proba profilului și cea la alegere din profilul opus.
La real: limba română – oral și scris. Testare din două limbi străine – oral. Competențe digitale – oral. Proba scrisă a profilului – obligatoriu matematică, plus, la alegere, informatică, fizică, biologie, chimie – cel mai probabil, grilă sau cerințe multe cu punctaj mic.
Ultima probă e cea din profilul complementar, la alegere din șapte materii, între care – nou intrată pe listă – religia. Acest test este scris, dar se dă în timpul anului școlar și nu este notat.
La uman, primele 4 probe sunt ca acum, însă la proba scrisă a profilului intră, pe lângă istorie, încă o materie umanistă preferată de elev – inclusiv religia. Ultima probă e la alegere din profilul complementar, însă lucrarea nu primește notă, ci doar calificativul admis sau respins.
Prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară: „Întrebarea mea este simplă. Pe baza căror studii s-au făcut aceste reglementări. Adică schimbarea poate să fie bună sau rea, dar să fie justificată de o analiză profundă a sistemului! De ce trebuie introdusă, cum ați întrebat. Poate trebuie, dar să știm de ce.”
Ca să ia diploma de bacalaureat, candidații trebuie să primească „admis” la proba profilului opus, să fie prezenți la toate probele orale și să obțină cel puțin media 6 la cele două probe scrise.