Șase loturi din Autostrada A7, toate în regiunea Moldovei, au termen de finalizare sfârșitul anului 2025. Sunt aproape 173 de kilometri, toți construiți de grupul de firme UMB, însă mai puțin de 75 de kilometri au șanse reale de deschidere în acest an, cu unele compromisuri, spun experții independenți.
Din A7, în Moldova, UMB construiește în prezent șase loturi – trei loturi de la Focșani la Bacău (96 km) și trei loturi de la Bacău la Pașcani (77 km). Toate loturile au termen de finalizare la sfârșitul acestui an, dar realitatea din teren arată că deschiderea traficului în 2025 pe toate tronsoanele e aproape imposibilă.
Surse din Ministerul Transporturilor au declarat pentru HotNews.ro că, deși constructorul a promis că va termina tot în acest an, șansele ca majoritatea tronsoanelor să fie deschise abia în prima parte a anului viitor sunt mari.
„Ei trag tare să finalizeze, au mutat multe echipe acolo, lucrează la foc automat, dar realitatea e că sunt zone unde sunt în urmă, sunt locuri unde sunt structuri mai complicate de finisat, sunt locuri unde încă nu au început să fie ridicate podurile. Probabil anul acesta va fi gata doar legătura de la Focșani la Bacău, ceea ce ar fi foarte bine că va continua practic tot ce s-a dat în trafic până acum pe A7.
Vor termina și turcii (n.r. – Nurol, constructor pe Lotul 3 din Ploiești – Buzău), practic se va merge de la București la Bacău doar pe autostradă”, a declarat pentru HotNews.ro un oficial din Transporturi care a dorit să își păstreze anonimatul, după ce în trecut numeroasele promisiuni lansate de miniștri și secretari de stat privind inaugurări pe A7 au fost încălcate.
De altfel, și șeful CNAIR spunea în luna mai că în 2025 ar urma să fie gata mare parte din tronsoanele din A7. „Practic, până la sfârșitul anului 2025 se va putea circula pe 268 km din cei 319 km ai autostrăzii A7 construită prin PNRR (n.r. de la Ploiești la Pașcani). În cursul anului 2026 vor fi finalizați și ultimii 51 de kilometri din A7, care vor asigura conexiunea cu autostrada A8 în localitatea Pașcani”, declara Cristian Pistol, directorul CNAIR.
O filmare recentă din dronă pe canalul „Răducu P Drum”, pe toate cele trei loturi mai avansate de la Focșani la Bacău, arată că doar pe primele două loturi stadiul avansat al lucrărilor ar putea indica o finalizare în termen.
Asociația Pro Infrastructura, una dintre cele mai active ONG-uri care urmărește implementarea marilor proiecte de infrastructură din țară, explică pentru HotNews.ro că doar într-un scenariu optimist va fi gata autostrada continuă de la Focșani la Răcăciuni, adică doar primele două loturi.
„Finalizarea anul ăsta este imposibilă pe Focșani – Bacău complet. Punct. Ceea ce pot da anul ăsta în trafic, dar și așa greu de tot, este Focșani – Răcăciuni, cu maximă concentrare – ăsta ar fi scenariul optimist. Scenariul pesimist ar însemna trafic deschis doar pe bucata de la Tișița la Adjud Nord”, a declarat pentru HotNews Ionuț Ciurea de la Asociația Pro Infrastructura.
Acesta explică faptul că pe zona Focșani – Tișița există structuri mari de finalizat, cum ar fi trei poduri peste Râmnic, dar și lucrările mai grele de la nodul rutier Tișița sau de la nodul rutier de la nord de Adjud, acolo unde drumul național va supratraversa autostrada printr-un sens giratoriu suspendat, încă mult în urmă ca grad de realizare.
În orice scenariu, însă, un lucru e cert: unul din „dopurile” de pe DN2 (E85) din Moldova va fi ocolit – A7 care va funcționa și ca centură pentru Adjud va fi dată în trafic în 2025.
„Da, ocolirea Adjudului putea și trebuia să fie gata mai de demult. Va fi gata anul acesta cu siguranță. La cum e traficul pe DN2, orice kilometru de autostradă ajută, tronsonul Tișița – Adjud este perfect fezabil în acest an”, spune Ciurea.
Traseul Autostrazii A7 Focșani – Bacău, Foto: Hotnews
În ceea ce privește cele trei loturi de la Bacău la Pașcani, o distanță de circa 77 de kilometri pe autostradă, stadiul fizic din teren e și mai mic, iar șansele unor inaugurări în 2025 sunt mici, recunosc până și sursele din Ministerul Transporturilor.
„Termenul oficial e acest an, constructorul și-a asumat acest calendar. Realist vorbind e foarte greu, lucrează concentrat, dar mai sunt multe de făcut. E posibil totuși să vedem poate doar deschideri parțiale”, a declarat pentru HotNews oficialul din Ministerul Transporturilor.
Din perspectiva observatorilor independenți, o inaugurare pe A7 Bacău – Pașcani în 2025 iese din discuție.
„Nici nu vorbim de (n.r. finalizarea) Bacău – Pașcani anul acesta. Avansul fizic acolo este în medie de 35-40%”, susține Ionuț Ciurea de la Pro Infrastructura.
Din toți cei 77 de kilometri, cea mai utilă secțiune ar fi cea care va acționa ca centură ocolitoare pentru municipiul Roman. Vorbim, practic,de Lotul 2, cu o lungime de 19 km, însă avansul fizic aici este de abia 30%.
În plus, pe Lotul 3, lângă Pașcani, proiectul a suferit un blocaj în zona de vest a municipiului, acolo unde o instanță de judecată a decis că autostrada trece prea aproape de o biserică și de un cămin de bătrâni.
Autostrada A7 Bacău – Pașcani, Foto: Hotnews
Autostrada „Moldovei” A7 este o șosea de mare viteză de aproape 450 de km de la Ploiești la Siret, granița cu Ucraina. Autostrada A7 se află în diferite stadii de implementare: 120 km în folosință, 215 kilometri în lucru și aproape 115 km în licitație, din totalul de 450 km Ploiești – Siret.
I se mai spune și „coloana vertebrală” a infrastructurii rutiere pentru Moldova pentru că străbate regiunea de la Nord la Sud, legând-o cu Muntenia și urmând să preia tot traficul greu și de tranzit de pe DN2 (E85), unul dintre cele mai aglomerate și periculoase drumuri naționale din țară.
Din cele 14 loturi contractate până acum pe A7, 11 sunt semnate cu UMB (5 tronsoane finalizate). Alte două tronsoane, de la Pașcani la Suceava, sunt atribuite către UMB, dar contractele încă nu au fost semnate. Practic, de la Buzău până la Pașcani și mai departe spre Suceava, toată A7 este sau va fi construită de companiile care țin de UMB-ul lui Dorinel Umbrărescu.