Soții sau iubite bătute sau chiar omorâte! Biserica se implică alături de Poliția Botoșani împotriva agresorilor 

Cazurile de violență împotriva femeilor care în unele cazuri se termină tragic devin tot mai frecvente la nivel național. La Botoșani, din fericire, anul trecut au fost trei femei omorâte. În 2025 nu s-au mai înregistrat astfel de fapte, iar o explicație poate fi și derularea unei campanii îndreptată către acele medii unde există astfel de riscuri. 

 

Legislație specifică & campanii 

 

Parlamentarii din Italia au adoptat în unanimitate o lege prin care bărbații care comit „femicid” să fie închiși pe viață. În România, această infracțiune se află la stadiul de propunere legislativă. 

 

Până la o înăsprire a pedepselor împotriva bărbaților care ajung la un stadiu de violență extrem împotriva partenerelor de viață, instituțiile de la Botoșani se folosesc de toate armele pe care le au la îndemână. 

Anul trecut trei femei din Botoșani au fost ucise de bărbații cu care s-au iubit cândva. 

 

Flori și lumânări pentru botoșăneanca omorâtă de soț în scara blocului 

Sinucidere mascată în accident: Șoferul încarcerat și-ar fi TRANȘAT soția înainte să se izbească cu mașina în copac

 

În martie, anul acesta Poliția Botoșani a lansat campania de prevenire a violenței în familie. A avut un nume sugestiv „Te ajutăm să fii în siguranță”. Un demers la care s-au alăturat inclusiv preoții care s-au implicat în activitatea de prevenire a violenței în familie, în comunitățile lor. Este cunoscut faptul că una dintre vocile de care oamenii țin cont este cea a preotului. 

 

În această campanie specialiștii din Poliția Botoșani și-au unit forțele și cu cei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și chiar au mers în comunități rurale unde se pare că a crescut infracționalitatea. 

Primele comunități alese au fost comunele Mihai Eminescu, Leorda, Nicşeni, Albeşti, Băluşeni, Văculeşti precum și oraşele Săveni şi Flamânzi.

Prin fondurile alocate de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică au fost realizate materiale preventive, activitate care va continua pe parcursul întregului an.

 

 

 

Ești victimă a violenței domestice?

 

Primul pas dar și cel mai important este să ceri ajutor. Conform legislației în vigoare, Poliției Române îi revine sarcina emiterii ordinelor de protecție provizorii și obligația de punere în executare a acestora, precum și supravegherea măsurilor stabilite atât prin ordinele de protecție provizorii, cât și prin ordinele de protecție emise de instanțele de judecată.

 

Poliția Botoșani transmite că în primele șase luni ale acestui an au fost sesizate 517 cazuri de violență domestică. Extrem de multe dacă e să privim dincolo de statistici, dar mai puține față de 2024, când erau peste 600 de femei abuzate. 

 

Ce este mai îngrijorător este faptul că 220 de astfel de fapte au avut loc în mediul urban iar restul de 297 în mediul rural. Majoritatea, la domiciliu și doar 86 în spații publice. 

 

 

168 de botoșănence protejate de Poliție 

 

 

În scopul diminuării unor riscuri iminente la adresa vieții, integrității fizice ori libertății unor persoane puse în pericol printr-un act de violență domestică, Poliția Botoșani a emis 168 de ordine de protecție provizorii, toate confirmate de procurori. 

La 112 pentru violență domestică s-a sunat de 1.200 de ori și tot atâtea au fost și misiunile polițiștilor botoșăneni în jumătate de an. 

 

La începutul anului 2025 existau în lucru un număr de 241 ordine de protecție, în creștere față de începutul perioadei de comparație a anului 2024, când erau existente un număr de 155 de ordine de protecție. 

 

Abonament BT Pătrat Mov

Abonează-te, citește Botosaneanul.ro fără reclamă și comentează cât vrei

Autentificare