Armele și muniția aferentă sunt procurate cel mai probabil de pe piața neagră.
Și sunt folosite la vânători ilegale, activitățile de braconaj reprezentând „afaceri bănoase” pentru infractori.
Reprezentând un factor de risc strategic, deținerea și utilizarea armelor implică un grad ridicat de responsabilitate, iar nerespectarea prevederilor legale pe această linie, poate avea consecințe grave, atât pentru posesor, cât și pentru cei din jur.
Polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Poliției Botoșani desfășoară constant activități de informare și de verificare a deținătorilor legali de arme, dar și activități punctuale pentru identificarea celor care le dețin sau le folosesc ilegal.
De la începutul anului, au fost organizate 35 de acțiuni pe linia combaterii braconajului cinegetic, descoperirii de arme și muniții deținute ilegal, precum și a modului de păstrare și depozitare a armelor deținute legal.
Polițiștii au constatat aproape 100 de infracțiuni, cele mai multe pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Au fost cu 30 mai multe fapte față de anul trecut, aceeași perioadă.
Au fost confiscate 50 de arme, mai multe cu 39 față de 2024 și 2.343 (+2196 anul trecut) de elemente de muniție.
Tudor Costîn, inspector șef IPJ Botoșani
„În cadrul cercetărilor efectuate în dosarele penale instrumentate la nivelul serviciului, au fost ridicate, în vederea confiscării, piese de vânat și mijloace improvizate de braconaj cum ar fi lațuri sau sulițe si a fost indisponibilizat 1 auto folosit la săvârșirea infractiunii de braconaj cinegetic”,
Cât despre modul în care sunt asigurate armele, au fost desfășurate un număr de 93 controale la domiciliul posesorilor legali.