Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, urmează să fie eliberată astăzi din Penitenciarul Târgșor, după ce instanța a respins contestația formulată de DNA Ploiești față de decizia Judecătoriei Ploiești privind liberarea condiționată a acesteia. În 2017, Udrea a fost condamnată, în dosarul „Gala Bute”, pentru infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu, la șase ani de închisoare cu executare. Ea a fost încarcerată în iunie 2022.
Cazul de corupție privind deturnarea de fonduri publice, cunoscut sub numele „Gala Bute”, a ieșit la iveală în 2011, în urma unei investigații realizate de Gazeta Sporturilor, pe vremea când Elena Udrea ocupa funcția de ministru.
Elena Udrea iese din închisoare! Instanța a respins contestația formulată de DNA Ploiești, iar fostul ministru al Turismului urmează să fie eliberată din Penitenciarul Târgșor, județul Prahova, unde era încarcerată din iunie 2022.
Udrea a ajuns în spatele gratiilor după ce a fost extrădată din Bulgaria, unde fugise cu puțin timp înainte de a fi condamnată. Decizia de liberare condiționată a fost pronunțată de Judecătoria Ploiești pe 1 iulie, în timp ce Udrea se afla în spital, unde fusese supusă unei intervenții chirurgicale.
Elena Udrea a început executarea pedepsei de șase ani de închisoare primite în dosarul „Gala Bute” la data de 16 iunie 2022, iar această pedeapsă ar fi urmat să se încheie, la termen, pe 28 august 2027.
Judecătoria Ploiești, care a admis cererea de liberare condiționată a fostului ministru al Turismului, a luat în calcul elemente precum „executarea fracției de pedeapsă stabilite obligatoriu și stăruința în muncă”.
Mai mult, în motivarea deciziei, instanța arată că Elena Udrea a dat „dovezi temeinice de îndreptare, nu a fost sancționată disciplinar, a avut o conduită constant pozitivă pe întreaga durată a executării pedepsei privative de libertate și a fost recompensată în 16 rânduri”.
De asemenea, se precizează că prejudiciul imputat Elenei Udrea a fost achitat parțial, iar pentru restul sumei, aproximativ 3 milioane de euro, au fost instituite sechestre pe bunuri, în vederea recuperării.
Pe 9 iulie 2011, la Romexpo, Lucian Bute a urcat pentru prima dată în ring în fața publicului român și l-a învins prin KO, în repriza a patra, pe francezul Jean-Paul Mendy, păstrându-și centura IBF la categoria supermijlocie.
Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea a decis organizarea Galei Bute în urma unor discuții cu Rudel Obreja, solicitând ulterior subordonaților din cadrul MDRT să identifice soluții pentru finanțarea meciului, „urmărind obținerea unor beneficii electorale prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute”.
Mai mult, tot conform procurorilor, Lungu, Nastasia, Topoliceanu și Breazu au primit, cu știința Elenei Udrea, considerată de Direcția Națională Anticorupție coordonatoarea întregii afaceri, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale, precum Consmin (deținută de Botoroagă), în schimbul garantării plății la timp a unor lucrări finanțate de Ministerul Turismului.
În cele din urmă, Ion Ariton a fost acuzat de procurori că i-ar fi determinat pe reprezentanții a zece companii de stat să sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.
Tot în 2011 a început și investigația realizată de Gazeta Sporturilor privind traseul banilor implicați în organizarea Galei Bute.