Nu puține au fost persoanele care s-au oprit pentru a întreba ce se întâmpla în această dimineață în cea mai cunoscută zonă pietonală a orașului.
Invitați să ia loc pe bancă pentru un consult primar al stării de sănătate, botoșănenii nu au răspuns cu refuzuri.
Au fost cântăriți și li s-au măsurat tensiunea arterială sau nivelul de saturație. Dacă au avut de adresat întrebări legate de afecțiunile cu care au fost diagnosticați, au primit răspunsuri în limita posibilităților. Și, mai ales, au primit o serie de sfaturi legate de perioadele caniculare care le pot afecta starea de sănătate, mai ales vârstnicilor.
Totul s-a întâmplat în cadrul evenimentului „Comunitate sănătoasă, populație puternică – Sănătatea începe cu tine”, o acțiune a Direcției de Sănătate Publică și a rețelei de Asistență Medicală Comunitară (AMC) de la Botoșani.
Carmen Horodincu, coordonator județean AMC
„Avem o campanie de sănătate publică organizată de DSP în parteneriat cu rețeaua de asistență medicală comunitară Botoșani care de 23 de ani activează în comunitățile noastre. Sub sloganul «Comunitate sănătoasă, populație puternică – Sănătatea începe cu tine» vrem să aducem un mesaj clar, că sănătatea este la îndemâna tuturor. Noi suntem veriga, puntea de legătură între comunitate și unitățile sanitare de specialitate”,
Din nefericire botoșănenii, dar și românii în general suferă la capitolul educație în sănătate și nu au fost puține situațiile în care unele persoane au ajuns prea târziu la medic.
Tocmai de aceea, specialiștii din sănătate au decis să vină spre pacient pentru o informare corectă dar și pentru partea de prevenție.
Carmen Horodincu, coordonator județean AMC
„În concret astăzi, în această campanie de sănătate publică, cu rețeaua de asistență medicală comunitară furnizăm informații despre sănătate privind stilul de viață sănătos. Măsurăm tensiunea arterială, măsurăm pulsioximetria, cântărim și livrăm informații specifice pe factorii de risc atribuite acestor intervenții medicale de nivel primar”,
Horodincu, coordonator județean AMC
Asistenții medicali comunitari există în fiecare comunitate. Până în 2009 aparțineau de DSP, ulterior au trecut la primării. Sunt totuși în continuare plătiți de ministerul Sănătății.
Și au un rol extrem de important, mai ales în comunitățile mici.
Teodor Ferariu, director executiv DSP Botoșani
„Rețeaua de asistență medicală comunitară este foarte importantă având în vedere activitatea pe care ei o desfășoară în teren. Ei sunt oamenii care ne ajută pe noi, lucrează la firul ierbii, ne dau informații, ajută persoane vulnerabile și sunt un mijloc de a informa personalul medical superior, respectiv medicii de familie, legat de starea de sănătate a populației din teren și venind în sprijinul chiar a medicului de familie”,
În județul Botoșani activează 112 asistenți medicali comunitari și un număr de 15 mediatori sanitari.
Asistentul medical comunitar oferă îngrijire medicală specifică atât persoanelor asigurate cât și celor neasigurate.
Mai multe despre campania care a început astăzi la ora 10:00 pe Pietonalul Unirii, în materialul video de mai jos