Colecționare de suferință și unic ajutor în comunitate: Poveștile femeilor care merg la pas din casă în casă și ajută botoșănenii – VIDEO 

La Botoșani există o rețea de asistență medicală comunitară care funcționează în cadrul primăriilor. Un total de 112 oameni care cunosc identitatea oamenilor din comună din punctul de vedere al sănătății. 

 

Asistenții de care știu puțini oameni 

 

În orașe sau municipii prezența acestor oameni trece neobservată. Pentru că în general botoșănenii din mediul urban se adresează medicului de familie sau serviciului de urgențe de la Spitalul Județean Botoșani. 

În mediul rural însă, asistentul medical devine singura persoană care pășește pragul unei case unde își trăiesc singurătatea bătrânii abandonați. 

 

Maria Mocanu este asistent medical comunitar de aproximativ 10 ani și se ocupă de comunitatea din Havârna. De-a lungul anilor a avut multe cazuri care au impresionat-o și la fiecare dintre ele și-a lăsat o bucată din suflet. 

 

Maria Mocanu, asistent medical comunitar Havârna

„Îmi este greu să mă opresc la un singur caz. Dar, mă impresionează vârstnicii singuri fiindcă sunt foarte sensibili și duc lipsă de afecțiune. Își doresc să simtă că sunt iubiți și atunci venim noi, asistenții medicali comunitari, poate printre puținele persoane care suntem dispuse să-i ajutăm. Așa se întâmplă în ziua de astăzi, oamenii devin un pic mai retrași, nu se mai vizitează cum se vizitau altădată. Și atunci, bătrânii rămân vulnerabili. Venim noi, și ne bucurăm că putem să fim alături de ei. Și pe lângă faptul că putem să le ascultăm necazurile și off-urile și durerile, îi ajutăm și concret”,

 

Singurul ajutor pentru mulți dintre cei abandonați 

 

 

Concret, asistentul medical comunitar oferă servicii medicale după nevoile oamenilor din comunitate și de cele mai multe ori menține relația dintre ei și medicul de familie care asigură continuitate la cabinet. 

 

Nu puține sunt cazurile în care asistentul medical care este plătit aproape de nivelul minim de salarizare își depășește atribuțiile. Devine un bun ascultător dar și cel care merge și cumpără medicamentele de care au nevoie oamenii din comunitate. În cazul bătrânilor, au grijă să-și ia tratamentul corect, fiindcă vizitele sunt zilnice, la pas, din casă în casă. 

Și mai sunt cazurile în care merg inclusiv la magazin pentru a le procura alimente celor cărora le este greu să facă și acest lucru. 

 

Maria Mocanu și-a amintit de ultimul caz prin care, datorită ei, se poate spune că a salvat viața unui om.

 

Maria Mocanu, asistent medical comunitar Havârna

„Un bătrân, dintr-o zonă izolată care suferă de un ulcer varicos. Deci, este o rană deschisă, neîngrijită corespunzător. Așa am identificat-o. El era obișnuit să se spele cu ceaiuri, să se îngrijească singur dar nu corect. Nu se mai vindeca rana. Deși mai fusesem la el, nu mi-a arătat problema pe care o are. Până la momentul în care am observat eu că este ceva în neregulă, piciorul fiind bandajat cu ce a avut și el la îndemână”

 

A deschis bandajul și și-a dat imediat seama cât de gravă este situația. S-a asigurat că botoșăneanul a ajuns la spital unde a primit ajutor de specialitate. În prezent plaga este aproape vindecată. „Exista și riscul să plece mai devreme dintre noi, din păcate. Era supra-infectat acolo”, mai povestește zâmbind Maria Mocanu. 

Și-a mai trecut o faptă bună în colecție. 

 

 

A doua mamă din comunitate 

 

Alina Axinie este la rându-i asistent medical comunitar de aproape 11 ani. Acum la Primăria Adășeni dar a mai fost și în Tudor Vladimirescu. 

Ea este o statistică vie a copiilor din comunitate. Dar și a mamelor de care se îngrijește să primească cât mai mult ajutor posibil. 

 

Alina Axinie, asistent medical comunitar Adășeni

„Lucrăm la firul ierbii cum se spune, asistenții medicali comunitari. Lucrez foarte mult cu mama și copilul și gravida. Copii care au fost defavorizați, copii pe care noi îi ajutăm. Și mame pe care le ajutăm. Promovăm cutia bebelușului și chiar pot să spun că sunt una dintre asistentele care a distribuit foarte multe cutii”

 

În comunitățile mici însă regăsim familii cu mulți copii, deși la modul general natalitatea este în scădere. 

Alina Axinie se asigură că mamele primesc toate sfaturile de care au nevoie iar copiii sunt sănătoși. Dacă apar fețe noi în comunitate, se interesează de unde vin și le ia în evidențe. 

 

Alina Axinie, asistent medical comunitar Adășeni

„Dacă ne gândim la Tudor Vladimirescu majoritatea sunt pocăiți și au câte 12, 13, 15 copii. Și toți sunt bine. Săptămâna trecută am intrat într-un magazin și două fetițe cumpărau hăinuțe la un copil și zic: măi, dar nu vă cunosc. – Ei, na mămica trebuie să nască. -Da? Dar de unde veniți că nu vă cunosc. – Noi suntem veniți de la oraș și acum am venit aici”,

 

Prin intermediul copilelor a ajuns la mamă pentru a se înscrie la medicul de familie și pentru a beneficia de ajutor.

Se asigură că mamele știu să facă baie corect sugarilor și nu le dau apă din fântâni sau lapte de la vaca din gospodărie. Dacă bebelușii au colici, Alina Axinie este acolo pentru a ajuta cu sfaturile necesare pentru liniștea mamei și copilului: „Eu am o vorbă, noi suntem a doua mamă. Că e clar, unde să se plângă? Se plâng la mine. Tot ceea ce am, toată comunitatea se plânge la asistentul comunitar. Chiar dacă noi nu suntem așa de văzuți sus, dar în comunitate suntem bineveniți”. 

 

 

Abonament Botosaneanul

Abonează-te, citește Botosaneanul.ro fără reclamă și comentează cât vrei

Autentificare