Sufletul unui copil, dincolo de îngrijirea fizică are nevoie și de sprijin emoțional.
Copii de astăzi sunt tinerii de mâine de care societatea trebuie să se îngrijească cât mai bine.
O spune medicul de psihiatrie pediatrică Laura Jijie care lucrează în Spitalul Județean Mavromati de aproximativ 20 de ani.
Actualul context în care cazurile de violență domestică sunt în creștere are și efecte directe asupra copiilor din aceste familii.
dr. Laura Jijie, medic primar psihiatrie pediatrică
„Și mai era un lucru important legat de ceea ce am văzut în mass-media în ultima perioadă, cazurile de violență domestică. Pentru că am avut cazuri în care copiii și adolescenții sunt expuși, sunt martori ai violenței domestice. Nu neapărat trebuie să fie ei victime ale agresiunii fizice, dar dacă un copil a fost martor la jigniri și amenințări între părinți, comportamente agresive. A observat la mamă vânătăi, distrugeri sau uneori părinții folosesc copilul în conflicte ca scut, ca martor și bineînțeles că asta are un impact nefavorabil asupra echilibrului emoțional sau comportamental al copilului”.
Chiar și din postura de martor la un act de violență între părinți copilul poate să rămână cu traume adânci care îl vor afecta ulterior și în viața de adult.
Însă, de cele mai multe ori mamele care trăiesc alături de parteneri toxici nu conștientizează că prin propria alegere își afectează și fiul sau fiica.
dr. Laura Jijie, medic primar psihiatrie pediatrică
„Un copil de exemplu, de la câteva luni până la vârsta de 6 ani expus unui mediu toxic, bineînțeles că va dezvolta probleme legate de somn, de anxietate de separație, probleme de alimentație, va avea un regres probabil în dezvoltarea limbajului cognitiv, se va retrage. La adolescenți pot să apară probleme de risc, evadarea în alcool, droguri, expunerea la acte de violență până la delicvență juvenilă”
Există și situații în care copilul dezvoltă sindromul de tulburare de stres post-traumatic, în perioada adolescenței.
SPT este o afecțiune psihică severă care apare după ce o persoană a trecut printr-un eveniment traumatizant iar efectele pot fi coșmaruri nocturne, depresie, izolare socială și anxietate. O astfel de afecțiune își pune amprenta puternic pe calitatea vieții.
Te-ar mai putea interesa și: