Mascații pe urma tânărului cu legături în Botoșani, implicat în incendierea casei premierului Angliei - VIDEO 

Operaţiune de amploare a Parchetului General şi a poliţiştilor de frontieră care vizează o grupare care a obţinut acte de identitate false pentru aproape 7.000 de persoane din Rusia, Ucraina şi Republica Moldova fără să aibă cetăţenia română. 

 

Mii de buletine false 

 

 

Mascaţii au descins marți dimineață la 206 locaţii. Sunt vizaţi atât funcţionari publici, cât şi cei care fictiv i-au luat în spaţiu pe străini. Unul dintre beneficiarii "fabricii" de acte false româneşti de la Săveni este şi un tânăr care a fost arestat în Marea Britanie, după ce a fost implicat în incendierea casei premierului britanic Kier Starmer. Tânărul, născut în Ucraina, vorbeşte doar limba rusă, dar a fost prezentat opiniei publice drept cetăţean român, având în vedere documentele pe care le folosea.

 

Descinderile au loc într-o cauză penală în care se efectuează cercetări pentru luare de mită și fals informatic de către funcționari publici de pe raza județului Botoșani, precum și cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals.

 

Ancheta vizează destructurarea unei rețele care, prin intermediul unor funcționari publici dintr-un serviciu de evidența populației și o primărie, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea pentru persoane născute în Federația Rusă, Ucraina si Republica Moldova.

 

Surse au precizat pentru Antena 3 CNN că perchezițiile au loc la Primăria orașului Săveni, județul Botoșani și la Serviciul de evidența populației din cadrul acestei primării.

 

 

Datele nereale se referă la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă, dar și la alte atribute de identificare a persoanei, respectiv nume, prenume, data nașterii, locul nașterii, totul cu scopul obținerii de către beneficiar a unui act de identitate care face dovada identității, a cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reședinței în România. 

 

Datele menționate, care în unele cazuri prezintă o identitate diferită de cea reală a beneficiarilor, în condițiile în care marea lor majoritate au depus certificate de cetătenie română anterior falsificate, sunt incluse în Registrul Național de Evidență a Persoanelor.

 

În mod concret, beneficiarii au obținut cărți de identitate pe baza unor certificate care atestau dobândirea cetățeniei române și care anterior au fost falsificate, cu stabilirea domiciliul la imobile aparținând unor cetățeni români care nu erau titularii spațiului respectiv si chiar fară acordul lor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și implicit fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de Evidență a Persoanelor.

 

Astfel, în cursul anilor 2023 – 2024, pe raza unui serviciu de evidență a populatiei și-au stabilitt domiciliul în mod fictiv un număr de 7000 de persoane născute în Fed. Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state membre ale URSS, a comunicat Poliția.

 

Cazul Stanislav Carpiuc

 

Printre beneficiarii actelor false e Stanislav Carpiuc, care a fost arestat de autoritățile britanice, fiind acuzat că este implicat în incendierea casei și mașinii premierului britanic. Acesta a fost prezentat ca și cetățean român. Din informațiile Antena 3 CNN, conform surselor judiciare, el este beneficiarul acestei fabrici de documente false românești care funcționa în acest oraș din județul Bacău.

 

Sunt peste 7000 de cetățeni ai Federației Ruse, ai Ucrainei, Republicii Moldova, Moldova, dar și alte state din fostul URSS care au beneficiat de acte false românești. Practic, vorbim de o adevărată rețea care se ocupa de racolare.

 

Potrivit surselor citate, ancheta Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a scos la iveală faptul că intermediarii în această operațiune erau cetățeni moldoveni. Aceștia falsificau la Chișinău inclusiv acte de dobândire a cetățeniei cu care aceste persoane veneau în România, erau înregistrate, în unele cazuri li se făceau în fals acte de preluare în spațiu, fără ca adevărații proprietari să știe că au în spațiu astfel de persoane.

 

Potrivit surselor, erau momente când se venea în România pentru obținerea acestor documente, chiar și cu autocarul. Ba mai mult, au fost momente când unii dintre beneficiari nici măcar nu au fost prezenți fizic, li s-au livrat buletinele românești și intrau practic în baza de date de la Evidența Populației. 

 

Din acel moment, ei puteau să-și obțină pașaport, puteau să schimbe domiciliul și practic puteau să ajungă oriunde în Europa ca și cetățeni români, chiar dacă ei nu știau nici măcar limba română, așa cum este cazul acestui tânăr care a fost arestat în Marea Britanie.

 

Este o chestiune extrem de gravă pentru securitatea națională, având în vedere că vorbim de foarte mulți ani de război hibrid.

 

În aceste momente nu se știe exact unde sunt și ce fac cei peste 7000 de cetățeni din cele trei state ale fostei URSS, ca și cetățeni români.  

 

Click AICI pentru video 

 

Abonament Botosaneanul