Guvernul a decis că sporurile de “condiții vătămătoare” pentru bugetari scad de la 1.500 la 300 de lei.
În plus, concediul de odihnă suplimentar, acordat pentru prestarea de munci grele sau periculoase, va avea o durată cuprinsă între 3-5 zile lucrătoare.
Guvernul a publicat lista detaliată cu actele normative adoptate în cadrul ședinței de ieri. Astfel, executivul a decis limitarea sporului acordat în sectorul public pentru activitatea în condiții periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locul de muncă respectiv.
De asemenea, concediul de odihnă suplimentar, acordat pentru prestarea de munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori activitate în locuri de muncă în care există astfel de condiții, va avea o durată cuprinsă între 3-5 zile lucrătoare, față de cel mult zece zile, cât era până acum. Proiectul inițial prevedea diminuarea concediului la 1-3 zile lucrătoare.
“Aceste măsuri au fost luate din necesitatea urmăririi unei politici fiscal-bugetare prudente, care să asigure sustenabilitatea fiscală pe termen mediu şi lung, precum pentru corectarea deficitului bugetar excesiv. Măsurile intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2025 și se aplică până la data de 31 decembrie 2026″, subliniază guvernul.
În ședință s-a decis, de asemenea, ca direcția Antifraudă din cadrul ANAF să nu fie împărțită pe structuri județene, ci să-și păstreze organizarea actuală, cu structuri teritoriale doar la nivel regional.
“Măsura este necesară pentru a asigura o coordonare strategică și pentru a preveni evaluările locale care nu iau în considerare viziunea de ansamblu asupra analizei de risc. Totodată, având în vedere necesitatea reducerii cheltuielilor publice, s-a avut în vedere menținerea structurii existente, pentru a evita costurile administrative suplimentare semnificative care ar fi fost generate de operaționalizarea unor structuri la nivel județean, inclusiv de înființarea unor noi posturi de conducere sau execuție la nivel județean”, argumentează guvernul, potrivit Biziday.