Salariaţii din casele de pensii au hotărât să nu mai lucreze nicio oră în plus şi în nicio zi din weekend

Salariaţii din casele de pensii au decis să îşi ia toate zilele de concediu şi de recuperare şi să nu mai lucreze peste program şi nici în weekenduri, după ce au muncit 12 – 14 ore zilnic, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, pentru ”marea recalculare”, iar acum nu numai că nu au fost recompensaţi, ci pierd din venituri în medie 600 de lei, după plafonarea sporurilor, a declarat, marţi, preşedintele Federaţiei Naţionale Solidaritatea Socială a Muncii, Ionuţ Marinescu.

 

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, împreună cu o delegaţie a Federaţiei Naţionale Solidaritatea Socială a MunciiSolidaritatea Socială a Muncii, care îi reprezintă pe angajaţii din casele de pensii, şi cu preşedintele BNS Tineret, Kevin Kirmizigul, a avut o întâlnire oficială cu ministrul Muncii, în cadrul căreia au fost expuse dificultăţile majore cu care se confruntă angajaţii din sistem: muncă în condiţii de stres extrem, într-un sistem disfuncţional; sute de mii de dosare de pensii calculate şi recalculate manual; program extins zilnic la 12-14 ore, fără plata orelor suplimentare; concedii şi zile libere restante, eforturi permanente pentru a ţine sistemul funcţional, transmite Agerpres.

 

„Astăzi i-am adus la cunoştinţă domnului ministru că lucrătorii din casele de pensie nu mai au nicio motivaţie, din cauza veniturilor mici şi a tăierii veniturilor acum, precum şi a condiţiilor de muncă. Noi, salariaţii din casele de pensii, am luat hotărârea să nu mai stăm nicio oră peste program şi să nu mai lucrăm în weekenduri. Noi am lucrat câte 12 – 14 ore în fiecare zi la recalculare şi am lucrat şi sâmbetele şi duminicile. Promisiuni am avut că vom fi remuneraţi, dar nu s-a întâmplat nimic. Acum nu se mai poate. Ne vom lua toate concediile restante şi zilele de recuperare. Deci, acum am luat hotărârea să nu mai lucrăm nicio oră peste program şi în nicio zi din weekend”, a transmis Ionuţ Marinescu, la ieşirea de la discuţiile cu ministrul Muncii.

 

Potrivit acestuia, odată plafonarea sporurilor de condiţii vătămătoare, un inspector superior, cu peste 20 de ani de vechime, pierde 600 lei, rămânând cu un salariu net în jur de 5.500 de lei.

 

Întrebat dacă se aşteaptă şi la alte măsuri din partea Guvernului Bolojan care să îi afecteze, liderul sindical a răspuns: „Totul e posibil, nu mai ştim ce să mai credem. Şi aşa personalul îl avem subdimensionat, deci nu ştiu de unde, ce ar mai putea să ne mai ia”.

 

La rândul său, Marinela Iorga, consilier juridic la Casa de Pensii Bucureşti, a avertizat că acest lucru ar putea duce la o blocare a activităţii în sector, iar „mica recalculare” nu se va putea face până la finalul anului.

 

„Faptul că nu o să mai lucrăm suplimentar este posibil să ducă şi la o blocare. În primul rând, nu mai e nici resursă umană, nu mai ai cu cine să lucrezi. Funcţionarul din casele de pensii este suprasolicitat, suntem în deficit de resursă umană. Mai mult decât atât, noi suntem funcţionarii din casele de pensii care am dus la implementarea celui mai complex proces de recalculare din sistemul public de pensii. Am soluţionat într-un timp record 4,7 milioane de decizii de recalculare. Avem în curs de soluţionare sute de mii de cereri de recalculare pentru mica recalculare. Am discutat şi cu domnul ministru despre acest subiect, ce presupune o adeverinţă, să implementezi, să soluţionezi un dosar pentru această recalculare. Este evoluţia unui pensionar – 20 de ani, 30 de ani, 40 de ani de introdus lună de lună”, a explicat ea.

 

CLICK AICI pentru a citi știrea completă.

 

Abonament BT Pătrat Mov

Abonează-te, citește Botosaneanul.ro fără reclamă și comentează cât vrei

Autentificare