Mai multe categorii profesionale sunt vizate în pachetele fiscale ale Guvernului Bolojan. În perioada următoare, mii de polițiști locali își vor pierde locul de muncă în urma analizelor făcute de Executiv.
Premierul Ilie Bolojan pregăteşte concedieri la poliţiile locale, considerate o gaură în buget. Aproape 11.000 de agenţi locali sunt în toată România, iar unele secţii au fonduri de salarii de zeci de milioane de lei. Problema cea mare este că prezenţa lor nu face diferenţa la capitolul curăţenie, siguranţă şi fluenţa traficului.
Legea cere să fie un poliţist local la 1.000 de locuitori, dar multe oraşe, inclusiv Bucureşti, depăşesc limita. La Buzău sunt, însă, de două ori mai mulţi, şi chiar dacă primarul i-a disponibilizat, agenţii au câştigat în instanţă dreptul să fie reangajaţi, potrivit stiripesurse.ro
Scheme supradimensionate de personal au şi poliţiile locale din Bacău, Iaşi şi Timişoara.
"Norma care este astăzi stabilită de un polițist local la o mie de locuitori să fie micșorată. Cât? Va rămâne să stabilim după dialogul cu primăriile. Nu mai ai cinci polițiști naționali într-un dispecerat și încă cinci polițiști locali în alt dispecerat. Nu s-a constatat infracționalitate mai mare sau probleme de curățenie scăpate de sub control sau în orașe cu personal supradimensionat lucrurile să fie total diferite", a declarat Ilie Bolojan, premierul României.
"Ce face azi Primăria Capitalei cu 1000 de oameni poate să facă cu 600", a transmis şi preşedintele Nicuşor Dan.
Poliţia Locală din subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti are anul acesta un buget de peste 73 de milioane de lei, iar Poliţia Locală din sectorul 2 a avut în 2024 mai mult de 74 de milioane de lei, în condiţiile în care un agent câştigă, în medie, 6.000 de lei net pe lună. Imaginea negativă a Poliţiei Locale este dezvăluită de un studiu al ministerului Dezvoltării.
Lipsa de comunicare, slaba pregătire, amenzile abuzive, pe de o parte, şi neaplicarea sancţiunilor meritate, în unele cazuri, sunt problemele pe care le-au reclamat românii: "Niciodată nu am apelat, sunt oameni care amendează aiurea" / "Stau degeaba, efectiv, nu mi se pare că fac efectiv ceva, mi se pare ca sunt plătiţi pentru nimic" / "În primul rând, trebuie cântăriţi poliţiştii locali, că toţi sunt cu burta mare şi merg cu pliculeţul la subraţ, se uită unul la altul, sunt câte doi în echipă".
Sindicatul Poliţiştilor Locali acuză guvernul că pune presiune pe agenţi şi consideră ilegale concedierile pe care le-au încercat mai mulţi primari.
"Oamenii (agenţii - n.r.) sunt disperaţi, trăiesc cu teama că îşi pierd locul de muncă. Nu ştiu dacă marea problemă a deficitului bugetar în care suntem, de 9,3% în care suntem, sunt poliţiştii locali", a declarat Eugen Ţone, preşedinte sindicat Poliţia Locală.
Propunerile premierului vor fi discutate, de săptămâna viitoare, cu primarii. Până la sfârşitul lunii, pachetul de măsuri care vizează reforma Poliţiei Locale ar trebui finalizat.