Anchetă internă la ISU Botoșani după ce pompierii chemați să salveze un adolescent de la înec nu au intrat în apă și au așteptat scafandrii, care se aflau la 60 de kilometri distanță. Băiatul de 17 ani, care este acum în stare gravă la spital, a fost salvat de localnici.
După minute întregi în care au așteptat ca băiatul să fie salvat, localnicii care se aflau pe marginea râului s-au aruncat în apă și l-a scos pe adolescent.
Echipajul ISU care a ajuns acolo, a intervenit doar cu niște cârlige și cu o barcă gonflabilă, spun martorii. Pompierii au susținut însă că nu au avut voie să sară în apă și că erau obligați să aștepte scafandrii care se aflau la 60 de kilometri distanță.
Aproape 20 de minute a stat tânărul sub apă și a ajuns la spital în stare foarte gravă, potrivit euronews.ro
Bogdan Ursu, director medical SAJ Botoșani: „După aproximativ un sfert de oră - 20 minute, pacientul a răspuns la nivel de resuscitare, ventilat mecanic, a fost preluat și predat către echipaj terapie intensivă și a dus la secția de pediatru cu pediatrie Botoșani. În cursul nopții de duminică spre luni, acest pacient a fost intubat și ventilat mecanic și transferat la Spitalul de Pediatrie Iași.”
Cătălina Ionescu, manager interimar Spitalul de Pediatrie Iași: „Starea generală a pacientului este extrem de grava. Pacientul e intubat, stabil hemodinamic, prezintă insuficiență de multiorgan, evolutia sa este probabil cu un prognostic nefavorabil.”
ISU Botoșani se apără: „Nu aveam echipament pentru scufundare”
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani a deschis o anchetă internă pentru a analiza modul în care s-a desfășurat intervenția.
Dorina Lupu, purtător de cuvânt ISU Botoșani: „La nivelul inspectoratului s-au demarat o serie de verificări privind modul de intervenție, fiind pus accent pe reinstruirea personalului operativ, astfel încât intervențiile de salvare să se deruleze în cele mai bune condiții.”
Numărul insuficient al scafandrilor este o problemă tot mai des ridicată. Reamintim de tragedia din Mehedinți din luna aprilie. Atunci un microbuz a căzut în Dunăre, iar primii scafandrii au ajuns acolo abia după aproape două ore din cauză că în județ nu existau scafandri.